Barion Pixel

Professzionális minőségű 3D kéziszkenner-termékcsalád a Creaformtól

A több mint 75 országban jelenlévő, kanadai gyártó talán legerősebb kézi szkennerei a HandySCAN 3D sorozatban találhatók – állapítja meg a 3D Printing Industry részletes terméktesztelése.  A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Creaform profi mérnököknek és technológiai vállalatoknak szánta a HandySCAN 3D|SILVER sorozatú 3D szkennereket, amelyeket elsősorban termékfejlesztési és reverse engineering alkalmazásokhoz optimalizáltak.

A hét lézerkereszttel működő HandySCAN 700|Elite a cég ajánlója szerint akár 0,03 mm pontosságot, valamint 0,02 ± 0,06 mm/m térfogati pontosságot kínál, de az utóbbi adat még tovább javítható 0,020 ± 0,015 mm/m-re, ha a Creaform MaxSHOT Next Elite 3D fotogrammetriai rendszerével együtt használják.  A 275 x 250 mm-es letapogatási területet kínáló rendszerrel a felhasználók 0,05 mm-es mérési felbontást érhetnek el, 480 ezer mérés/másodperc sebességgel, 0,1 és 4 méter közötti alkatrészek szkennelésénél, szóval a termékcsalád elég jól alkalmazható a tárgytípusok és felhasználási esetek széles skálája esetén.

Kiváló minőségű, hordozható 3D szkennelés

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A HandySCAN 3D|SILVER sorozatú 3D szkennerek rendkívül kompaktak. A 0,85 kilogrammos tömege mellett 77 x 122 x 294 milliméteres HandySCAN 700|Elite elég kicsi ahhoz, hogy akár egy bőröndben is elférjen, ami ideális választássá teszi a különböző munkakörnyezetekben 3D szkennelést végző felhasználók számára. Az eszköz két kamerával és egy 2M osztályú kék fényű lézerrel rendelkezik, hét lézerkereszttel és egy vonallal, így a legtöbb anyagtípust különösebb nehézség nélkül be tudja szkennelni. Akárcsak az összes HandySCAN 3D|SILVER sorozatú 3D szkenner esetében, az Elite kamerájának zársebessége is igazítható különböző tárgytípusokhoz, így a felhasználók optimalizálhatják azokat akár járműpanelekhez vagy a legapróbb fogaskerekekhez is. A fogantyú nagyon ergonomikus és kényelmes, a szkenner könnyű és könnyen kezelhető, így az összkép nagyon magas minőséget kölcsönöz a terméknek.

A teszt során a Creaform saját fejlesztésű VXelements szoftverét használták, ami az intuitív felhasználói felületnek köszönhetően könnyen kezelhető, míg a kalibráláshoz, a beállításhoz és a 3D szkennelési szakaszokhoz szükséges VXscan, a szkennelés egyesítésére létrehozott VXmodel, valamint a minőségellenőrzési és elemzési képességei miatt fontos VXinspect modulok hiba nélkül, tökéletesen futnak.

- Hirdetés -

Simán átment a pontosságvizsgálaton

A Creaform 3D szkenner pontosságának felméréséhez a szaklap elvégezte egy 3D nyomtatott referenciablokk 3D szkennelését. A beolvasott modell méréseit ezután a VXinspect programban összehasonlították a fizikai alkatrész méréseivel. A színtérképeket rendkívül hasznosnak találták ehhez a pontossági értékeléshez, mivel azok egyértelműen megmutatták a szkennelt alkatrész minden egyes aspektusát és méretét. Végső soron ennek a tesztnek az eredményei rávilágítottak a HandySCAN 3D|SILVER sorozat által kínált nagyfokú pontosságra: a 3D nyomtatott alkatrész csak egészen minimális eltérésekkel rendelkezett: 0,007 mm az X tengelyen, 0,004 mm az Y tengelyen és -0,036 mm a Z tengelyen. Ezek az eredmények a szakértők szerint megerősítik, hogy a Creaform 3D szkennerei megbízhatóan használhatók szigorú pontossági vizsgálatokra, és biztosan megállják a helyüket olyan ipari környezetekben, ahol nagy 3D szkennelési pontosságra és precizitásra van szükség.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology