Barion Pixel

Repülő humanoidot fejlesztenek a kínaiak

A Guangdong Egyetem tudósai évekkel ezelőtt kezdtek el dolgozni a Jet-HR1 névre keresztelt roboton, ami lábfejekbe applikált légcsatorna-ventilátorokkal hívta fel magára a figyelmet: a bravúros kiegészítők segítségével szokatlanul nagy lépésekre is képessé vált, mivel a sebes áramlatok egyensúlyban tartották. Innen nézve szinte logikus fejlesztésnek tűnik a következő szint, a repülő humanoid megalkotása. De tényleg szükség van rá?

A fent írt robot új verziójától, a JET-HR2-től egyelőre ne várjunk csodát: az első teszteket nemhogy repülésnek, lebegésnek sem igazán érdemes nevezni, mivel nem irányítható – még. Az ugyanakkor kifejezetten biztató, hogy nagyon határozott és gyors felemelkedésre, illetve bizonytalan ereszkedésre már képes, bár utóbbi során szüksége van emberi beavatkozásra. A robot tízirányú földi mozgást eleve végre tud hajtani, viszont most plusz két ventilátort is kapott, a derekára szerelve. A légcsatornák egyenként ötkilogrammos tolóerőt fejtenek ki, így gond nélkül felemelik a 17 kilós Jet HR2-t.

videó: https://youtu.be/Z5xm8um8Sv8

Az egyetem kutatói jelenleg ott tartanak, hogy a gépük gond nélkül elrugaszkodik a földtől, illetve megpördül a függőleges tengelye körül. Ez egyelőre kevés a stabil repüléshez, viszont izmos lépés egy működőképes modell felé. Kérdés ugyanakkor, hogy mennyi értelme van a drónok forradalma idején egy kezdetleges Vasemberre emlékeztető repülő humanoidnak. A kínaiak megindokolták: új fejezetet nyitnának a katasztrófaelhárítási célú robotok fejlesztésében, hogy az eddigi modelleknél hatékonyabban küzdjék le az egyenetlen talaj jelentette kihívásokat.

Lépkedő és mászó humanoidokkal már mások is értek el biztató eredményeket, ám ezek egy földrengéshez hasonló, bonyolultabb, esetleg omladozó környezetben nem elég hatékonyak. Ilyenkor szükség lehet nagyobb ugrásra, rövidtávú repülésre, lebegésre, szóval olyan mozgásokra, amelyek a testhossz többszörösére képesek tovalökni a robotot. Érdekes módon tehát nem arra törekednek, hogy a robot felérjen az ember képességeihez, hanem arra, hogy szó szerint túlszárnyalja azokat.

A tudósok nem a kereskedelmi sikerre hajtanak, sokkal inkább paradigmaváltó ötletnek szánják a légcsatornák segítségével röppenő-rugaszkodó-lebegő Jet HR2-t, ami új kutatási irányokat nyithat a hatékonyabb életmentő robotok megalkotása felé. A kísérletekről írt tanulmányukat ennek szellemében ingyenesen hozzáférhetővé is tették.

Gábor János, NEW technology

Forrás: IEEE Spectrum

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology