Barion Pixel

Sikeresen landolt a marsjáró

Magyar idő szerint február 18-án 21:55-kor sikeresen landolt a Marson a Perseverance marsjáró és vele együtt az Ingenuity marshelikopter.

A Mars-kutatások célja minden expedíció esetében az volt, hogy felderítse van-e valamilyen élet a vörös bolygón. Ez most sincs másképp. A felküldött szondák viszont különböző hibákból kifolyólag nem tudták elvégezni a kitűzött feladatokat. Az elsőkről néhány szóban:

  • 1964-ben közeli felvételt készített a Mariner-4
  • 1971-ben a Marsz-3 lander leszállt a bolygón
  • 1971-ben a Mariner-9 volt a műholdja

A Perseverance a Jezero-kráternél landolt. Ezt a területet – a szakértők szerint – korábban víz borította, s így adottak ott a mikrobiális élet alapvető feltételei. Ezek a mikroszkopikus organizmusok képezik a földön kívüli életnek nevezett komplex rendszer alappillérét.

A landolás – 7 perc terror

A szonda 21:48-kor lépett a Mars légkörébe, majd 21:55-kor landolt a bolygó felszínén. A 7 perc terror elnevezést kapta a légkörbe való belépés és a landolás közötti periódus, ugyanis ekkor megszűnt mindenféle kommunikáció a szonda és a NASA szakemberei között.

Mik érkeztek a vörös bolygóra?

Perseverance. Az autó méretű jármű hivatott leleteket gyűjteni a Marsról. A rover hét különböző műszert hordoz, illetve 19 kamerával és 2 mikrofonnal rendelkezik. Vizsgálni fogja a mikrobiális életet, geológiai tényezőket, a bolygó légkörét, környezeti adottságokat, valamint egy olyan eljárást tesztel, aminek segítségével a légköri szén-dioxidból oxigén állítható elő. Továbbá hordozza az Ingenuity helikoptert, amely az első olyan ember alkotta eszköz, amely idegen bolygón végez motoros repülést.

  • Hossza: 3 méter
  • Szélesség: 2,7 méter
  • Magasság: 2,2 méter
  • Súly: 1025 kilogramm

Ingenuity. Egy drónhoz hasonlatos pilóta nélküli helikopter. Az eszköz deríti fel a jövőben a marsi célpontokat, továbbá a későbbiekre vonatkozóan segíti megtervezni a legjobb útvonalakat a marsjárók számára. Több rövid repülést fog végrehajtani önállóan. Minden leszállás után kommunikálni fog a Perseverance roverrel.

A leszállást az alábbi videóban nézheted vissza:

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology