Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sokszorosan nagyobb hatótávú lövedéket fejlesztenek

- Hirdetés -

Két hadiipari vállalkozó – egy amerikai és egy európai – összefogott egy új lövedék előállítására, amely a tüzérséget a szárazföldi hadviselés domináns fegyvernemévé teheti. A Ramjet 155 tüzérségi lövedék nemcsak 70 kilométeres hatótávolságot érhet el, hanem képes mozgó célpontokat is bemérni és megsemmisíteni. A jelenleg tesztelés alatt álló lövedék lehetővé tenné az amerikai és a NATO hadseregek számára, hogy más fejlett haderő tüzérségi hatótávolságán kívül, biztonságosan csapást mérhessen a célpontokra – írja cikkében a Popular Mechanics.

A legutóbbi Ramjet 155 tesztet június 28-án hajtották végre a norvégiai Andøya tesztközpontban. A lövedék ramjet hajtóműve sikeresen beindult, és jól szabályozott égési folyamat mellett biztosította a repülés stabilitását.

A fejlesztést a jelenleg zajló konfliktushelyzet motiválta. Az ukrajnai tüzérségi aktivitás egyik legfontosabb tanulsága, hogy az a fél, amelyik nagyobb hatótávval rendelkezik, uralja a csatateret. Az orosz 152 milliméteres 2S19 Msta-S önjáró ágyúk hatótávolsága 24,7 kilométer. Moszkva újabb 2S35 Koalitsiya önjáró lövegének normál hatótávolsága 40 kilométer. Ezek a lövegek túlszárnyalták az ukrán 2S3 önjáró haubikokat, amelyek hatótávolsága mindössze 17,5 kilométer volt. Ennek eredményeként az ukrán tüzérségi erőknek folyamatosan az orosz lövegek hatótávolságán belül kellett működniük.

A Boeing és a norvég Nammo védelmi vállalat által közösen kifejlesztett új Ramjet 155 lövedék az első olyan tüzérségi eszköz, amely a meghajtáshoz ramjetet használ. A lövedéket 2019 óta fejlesztik, és a hadsereg az XM1155 Extended Range Artillery Projectile program részeként finanszírozta.

A ramjet hajtómű több előnnyel is rendelkezik az alap- és a RAP technológiával szemben. Egyrészt a levegőben lévő oxigént használja hajtóanyagként, a légkörben pedig rengeteg megtalálható ebből az anyagból. Ez csökkenti az eszköz üzemanyag-szükségletét. Másodszor, a többi hajtóműtípussal ellentétben a ramjet-hüvely könnyebben gyorsul, ami nagyobb sebességet biztosít a becsapódásig.

Természetesen rendelkezik hátrányokkal is. Egyrészt a rakétahajtóművel való kiegészítés sokkal drágábbá teszi egy tipikus tüzérségi lövedéknél. Másodszor, a lövedéknek tartalmaznia kell egy irányítócsomagot, kormányzott szárnyakat és a rakétakilövőt, ami csökkenti a lövedék robbanóerejét.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology