Barion Pixel

Sunstone RTLS – a „beltéri GPS”, ami segít optimalizálni az intralogisztikai és gyártási folyamatokat

- Hirdetés -

A negyedik ipari forradalomhoz szorosan hozzátartozó digitális transzformáció nagy kihívások elé állítja az ipari cégek vezetőit, különösképpen a KKV-k tulajdonosait. A hazai piacon is megjelenő információéhség a közép- és felsővezetők körében egyre inkább felpörgeti a shop-floor szintű digitális nyomon követés területeit. A beltéri pozicionáló rendszerek teljes körű szolgáltatást nyújtanak az átlátható intralogisztika és gyártás-nyomonkövetés területein, mivel ezek segítségével pontos gyártási ütemezés érhető el, és megszüntethető az információhiány miatt előforduló anyaghiány is.

Mi kell ahhoz, hogy a gyártási és raktározási folyamatok fenntartásához szükséges eszközeinket és erőforrásainkat a lehető legjobban kihasználhassuk? Adat, adat és még több adat. Releváns, precíz és valós idejű adatokra éheznek a gyártásvezetők, mivel csak ezek birtokában üzemeltethetnek átlátható módon egész gyártósorokat.

A gyártócsarnokok folyamatos monitorozása mellett az intralogisztikában is teljes átláthatóságra van szükség az adatokon alapuló megfontolt döntéshozáshoz. Vajon hol lehetne a legkönnyebben javítani a folyamatokon még néhány százalékot?

- Hirdetés -

Mivel mind a gyártási, mind a logisztikai folyamatok során változó mennyiségű és összetételű anyagot mozgatnak meg, kiemelt fontosságúvá válik az adatok között a helyadat.

A valós idejű beltéri helyzetmeghatározó rendszerek (real-time location systems), közkeletű néven a „beltéri GPS-ek” egyre nagyobb teret nyernek a gyártóiparban, élelmiszeriparban és nem utolsó sorban az egészségügyben.

Költséges keresgélések kiiktatása, elkerülhető állásidők

A SUNSTONE RTLS segítségével a kritikus alapanyagok, szerszámok és megmunkálóeszközök helyzete már soha többé nem lesz kérdéses. Azon túl pedig, hogy a rendszer segítségével pontosan behatárolható az eszközök aktuális pozíciója, elérhetővé válnak olyan információk is, amelyek alapján az egész gyártási és raktározási folyamat hatékonyságát könnyedén felülvizsgálhatjuk és optimalizálhatjuk.

Megtudhatjuk, hogy az adott szerszám milyen útvonalakat járt be a gyárcsarnokban, és mely munkaállomáson mennyi időt töltött, ahogy azt is, hogy egy adott alapanyagnak mennyi volt a raktározási ideje, ami alatt nem termelt értéket. A helyzetkövetésből származó információk nélkülözhetetlen adatok az olyan összetett folyamatok fejlesztése szempontjából, mint amilyen többek között a gyártott termék teljes gyártási életútja.

Szabványoknak megfelelő termék-nyomonkövetés

Az összes gyártási és intralogisztikai folyamaton átívelő nyomon követés olyan rendszereket és automatikusan generálható információs adatlapokat tesz lehetővé, amelyekkel a legszigorúbb szabványoknak is könnyen megfelelhetünk, vagy akár még a manapság egyre népszerűbb blokklánc technológia alapelveinek is eleget tehetünk.

Költséghatékony indirekt nyomon követés gyártó és logisztikai csarnokokban

Az alapanyagok, félkész vagy akár késztermékek nyomon követése összetett feladat, főként abban az esetben, ha egy adott területen nagyszámú anyagról beszélünk. Ezeknek az egységeknek a követése különböző technikákkal történhet.

A szélesebb körben elterjedt vonalkódos és RFID megoldások egyre kisebb megbízhatósággal és egyre rosszabb megtérülési rátákkal használhatók. Ennek oka, hogy a vonalkódok beolvasása még mindig emberi odafigyelést és fegyelmet követel, míg az automatikus érzékelés az RFID technológiával nagyszámú azonosítási pont esetén megemeli a költségeket.

A ma már egyre szélesebb körben elterjedt beltéri lokalizációs rendszerek esetén is kritikus a követési feladat megvalósításához szükséges jeladók, vagyis tagek száma, azok költségvonzata miatt. Szerencsére sok esetben azonban nincs rá szükség, hogy minden egyes követni kívánt termékre vagy palettára saját taget tegyünk.

A SUNSTONE RTLS-sel megvalósítható a logisztikai szállítójárművek nagy pontosságú beltéri követése is, ami egy indirekt nyomonkövetési megoldást biztosít. Ez lehetővé teszi, hogy nagyszámú terméket lokalizáljunk automatikusan anélkül, hogy azokra külön-külön tageket helyeznénk fel.

Ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy a követni kívánt egységek mozgása csakis taggel felszerelt logisztikai szállítójárművel (targonca, kézikocsi) történjen. A rendszer működéséhez ezen kívül két további technikai előfeltételnek kell teljesülnie.

Az első az éppen mozgatott egységek automatikus azonosítása akkor, amikor azok a járműre kerülnek. Ez targoncás mozgatás esetén megoldható a rakatra felhelyezett vonalkód vagy RFID automatikus beolvasásával. Abban az esetben, ha a szállítókocsira ezeket az anyagokat egy operátor csatolja fel (pl. vontatókocsik esetében), megoldás lehet a ma már a piacon is elérhető RFID- és vonalkódolvasóval ellátott ipari kesztyű. Ennek segítségével az alapanyag vagy félkész termék azonosítóját a kesztyű a kocsira történő felcsatoláskor automatikusan érzékeli.

A második feltétel egy megbízható és fél méter alatti pontosságú beltéri pozicionáló rendszer (RTLS – Real-time location system). Ez a GPS-hez hasonlóan precíz adatot ad arról, hogy az adott jármű vagy a kesztyűt viselő operátor pontosan merre volt az anyag felvétele, vagyis az azonosító érzékelésének pillanatában. A lepakolás pozíciója alapján pedig arról is pontos információt kapunk, hogy azt az anyagot hova szállította.

A fent leírt működéshez szükséges pontosságot és megbízhatóságot a Fraunhofer elemzései szerint a ma elérhető beltéri lokalizációs technológiák közül az ultra-szélessávú rádiótechnológián (UWB) alapuló rendszerek tudják biztosítani*.

Az így kialakított indirekt nyomon követés attól lesz igazán költséghatékony, hogy az esetenként
akár több ezer paletta helyét is pontosan meg tudjuk határozni csupán a logisztikai szállítójárművek pontos követésével, akár több tízezer négyzetméteren.

Ha felkeltette érdeklődését az RTLS technológia alkalmazhatósága az Ön gyártóüzeme vagy logisztikai központja esetében, ne hagyja ki a kínálkozó lehetőséget egy kötetlen konzultációra a SUNSTONE RTLS szakértőivel az október 16-18. között megrendezésre kerülő Automotive Hungary szakkiállítás keretében. 202A4 jelzésű standunknál várjuk szeretettel!

* – P. Karbownik, G. Kruka, A. Shaporova, N. Franke and T. Grün, Evaluation of Indoor Real Time Localization Systems on the UWB Based System Case, IPIN, 2015

SUNSTONE RTLS

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!