Barion Pixel

Szépen beindult a brit űrbiznisz – így fejlesztik tovább

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége 2,7 millió font (kb. 1,2 milliárd forint) értékű újabb fejlesztési összeget hagyott jóvá korai stádiumú műholdkilövési projektekre. A technológiák mind Anglia, mind pedig Skócia és Wales területén megjelennek – szóval a szigetország most már biztos, hogy fontos tényezővé válik a világban, mint Európa első olyan állama, ahol beindul a kereskedelmi célú űrprogram – nem is akárhogy!

Az ügynökség legújabb kilövési programjában egyszerre található vertikális és horizontális felbocsátási megoldás – írja a The Engineer. A Launch UK Technology Investment Program olyan ipari és egyetemi csapatokat fog szponzorálni, amelyek űrtechnológiai termékek és szolgáltatások kidolgozásával foglalkoznak. A terv az, hogy ők mind hozzájáruljanak Nagy-Britannia űrrepülési ellátási láncának működéséhez és fenntarthatóságához, erősítsék a nemzetközi versenyképességet az űripari ágazatokban, és – ha lehet – katalizáljanak további befektetéseket is.

Az egyik támogatott projekt során olyan anyagokkal dolgoznak, amelyekhez lényegében még a parafát is újrahasznosítják, és termikus vetítési megoldásokat hoznak létre belőlük alacsonyabb környezeti hatással járó hordozórakéta-rendszerekhez. Egy másik elképzelés költséghatékonyabb fémkompozitok kifejlesztéséről szól kilövő-alkatrészekhez, amelyek így jelentősen csökkentenék a fellövéssel járó űrszemét mennyiségét.

Mint minden rendes hosszútávú programnál, itt is kiszámolták, hogy a kilövési szolgáltatások mennyit hozhatnak a konyhára: az űrügynökség szerint akár 3,8 milliárd fontot (1.700 milliárd forintot), csak az előttünk álló évtizedben. A brit állami űripar egyébként már most aktív szolgáltató: a cornwalli űrkikötőből például a Virgin Galactic számára kezdik meg fellőni és föld körüli pályára állítani a kisebb méretű műholdakat – a jövő év elején mindjárt kilencet.

- Hirdetés -

Folynak a munkálatok a sutherlandi és shetlandi űrkikötők építésén is: ezek nemzeti és nemzetközi rakétakilövő szolgáltatók lesznek, vertikális rakétaindításokkal. További űrkikötők állnak fejlesztés alatt Skócia és Wales területén, amelyek viszont már innovatív kilövési technológiák fogadására lesznek alkalmasak.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology