Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szigetszentmiklóson versengtek legjobb ifjú robotprogramozóink

- Hirdetés -

Bár szombat volt, február 24-én hangyabolyként nyüzsgött az élet a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Idén ugyanis ez a helyszín adott otthont a First LEGO League nemzeti döntőjének, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek hazánk legjobb robotprogramozó csapatai.

A FIRST és a LEGO együttműködésének célja, hogy a gyermekeket játékos úton vezesse be a tudományok világába, és a megszerzett ismereteket egy jó hangulatú versenyen mérhessék össze. A játékos versengés során a gyermekek valós problémákon keresztül ismerkedhetnek meg modern kihívásokkal és oldhatják meg azokat, a szabad kísérletezés során pedig fejlődik a résztvevők kritikus gondolkodása, valamint a kapott feladatokon keresztül fejleszthetik problémamegoldó képességüket is – olvasható a verseny küldetése annak hivatalos honlapján.

A szombati szigetszentmiklósi nemzeti döntő egyben záróakkordja volt a FIRST LEGO League MASTERPIECE szezonnak, amelynek nem kisebb tétje volt, mint hogy melyik öt csapat mérkőzhet majd meg a világ legjobbjaival öt külföldi fordulón.

Míg a csapatok, pontosabban az általuk tökéletesített LEGO robotok a versenyasztaloknál mérkőztek, addig az ingyenesen látogatható eseményen a szervező HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület gondoskodott arról, hogy tartalmas családi nappá varázsolja az eseményt. A robotfutamok mellett ugyanis LEGO és DUPLO játszóházak és játéksarkok vártak a legkisebbektől a kamasz korosztályig mindenkit. A LEGO mozaikkép-készítéstől a különféle modellek építésén és robotprogramozáson át a LEGO puskával célba lövésig és szabadulószobáig mindenki talált magának valót a kísérőrendezvények között, a napot pedig nagyszabású díjátadó zárta, amelyet megelőzően innovatív projekteket mutatott be három csapat.

A színpadra lépő zsűritagok, szervezők és az eseményt támogató Bosch Magyarország képviselete egyaránt egyetértett abban, hogy izgalmakból jócskán kijutott, és rendkívül kiegyenlített versenyfolyamot hozott a nap, amelynek – mint elhangzott – minden egyes résztvevője már azzal nyertessé vált, hogy idáig eljutott. A legek legjei, akik a világ legjobbjaival mérkőzhetnek majd: a nyíregyházi Apple Pie, a tatabányai Blokkolók, a miskolci S-Team, a budapesti Töviscsapat és a jászberényi Jász-Stones lettek. Ők Houstonba, Kaliforniába, Massachusetts-be, a norvégiai Bodøba és Sydneybe utazhatnak a világdöntőre.

Vörös István, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology