Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szintet léphetünk a ketrecbe zárt drónnal

- Hirdetés -

Az ipari vizsgálat, térképezés és felmérés teljesen új szintjét jelentheti az Elios 3, a Flyability legújabb drónja, amit ütközésalapú stabilizáló algoritmussal, gépi látással és előzetes ismereteket nem igénylő irányítórendszerrel ruháztak fel.

A betonstabil röppályát a környezeti hatásoktól függetlenül, akár a legkeményebb körülmények között is képes tartani – ígéri a gyártó az IEEE Spectrum szerint. A gép a beltéri GPS-hez hasonló módon LiDAR-ral méri fel a terepet, és a lézeres tájékozódásnak, valamint az integrált GeoSLAM kapcsolódásnak köszönhetően egycentiméteres pontosságú, rétegről rétegre felvázolható, élő 3D térképet készít róla, amit az irányítókonzol érintőképernyőjén folyamatosan meg is jelenít, így azt több irányból, nagyítva-kicsinyítve áttanulmányozhatjuk vagy rögzíthetjük.

„Ha az ELios 2-ra úgy gondolunk, mint egy klasszikus telefonra, amit tényleg csak hívások lebonyolítására találtak ki, akkor az Elios 3 egy okostelefon” – jellemezte legújabb terméküket Adrien Briod, a Flyability technológiai vezetője. „Arra terveztük, hogy igazodjon a felhasználó egyedi igényeihez, és a tetszés szerinti felhasználáson túl tegye lehetővé a képességei kibővítését – újabb alkatrészek vagy szoftveres megoldások integrálásával.”

A drónhoz készült szoftveres háttér segítségével az eszköz tűpontosan megérti, hogy például milyen karbantartási feladatra szeretnénk koncentrálni, de beállíthatjuk olyan, számunkra érdekes pontok figyelését is, amit szeretnénk, ha észlelne, mikor elrepül a közelükben. Az ütközésálló repülésvezérlés egyébként teljesen egyedülállóvá teszi, hiszen ez az első térképező drón, amely képes helyreállítani a röppályáját egy komolyabb ütközés után. Ebben nagy segítségére vannak az irányváltásra képes rotorok, hiszen ha egy nagy tárgy hirtelen fel is borítaná, fordított irányba kezdi el forgatni a propellereket és tovább lebeg – ahelyett, hogy a földbe állítaná magát.

Érdemes kitérni arra is, hogy az Elios 3-nak nemcsak az eső áztatta, poros, szeles közegek számítanak simán legyőzhető környezetnek, hanem a koromsötét járatok is, hiszen bivalyerős, 16 ezer lumenes LED-világítást szereltek rá, így a távolságérzékelő szenzorral, hőkamerával rendelkező drón a legsűrűbb sötétségben is képes 4K felbontású képrögzítésre. Ezekkel a megoldásokkal a gyártó a manuális-zseblámpás, saját szemmel történő ellenőrzés helyett egy szinte bármit megközelíteni képes drónt kínál.

Mivel az Elios 3 döbbenetesen fejlett megfigyelőrendszere egyszerre többféle vizsgálatot képes végrehajtani, nincs szüksége hosszabb repülési időkre. Még jó, mert a teljesen feltöltött akkumulátor tekintélyes, viszont messze nem eget rengető 12,5 percig tartja levegőben az önsúlyt. Mondjuk, tényleg nem kell több, de ha mégis, akkor egy mozdulattal kicserélhetjük benne az elemet és újra útnak indíthatjuk. „A radikálisan változó iparban mostantól digitalizálható minden, ami eddig hozzáférhetetlen volt”  – mutat rá a Flyability.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology