Barion Pixel

Telenor: 2024 az AIoT éve lesz

A Telenor közzétette a 2024-re vonatkozó éves IoT-előrejelzését, amelynek középpontjában az AI áll. A cég szakértői azt vizsgálták, hogy a mesterséges intelligencia és a tárgyak internetének stratégiai integrációja (AIoT) hogyan alakítja át az iparágakat. Az Omdiával közösen készített riportnak már a címe is beszédes: „Az AIoT a digitális átalakulás meghatározó tényezőjévé válik”.

Mivel az IoT-alkalmazások óriási mennyiségű adatot generálnak, sok vállalkozás számára szinte megugorhatatlan akadályt jelent a hatékony elemzés, illetve az, hogy értelmes felismeréseket nyerjen ki az adattömegből. Az adatok puszta gyűjtése nem hoz értéket, hiszen az emberi intelligencia nem tudja olyan hatékonyan feldolgozni az információkat, mint az AI, aminek a támogatásával viszont intelligensebb és önállóbb alkalmazások jöhetnek létre. Ez a konvergencia nagyobb működési hatékonyságot, jobb ügyfélélményt és jelentős termelékenységnövekedést jelent a legkülönbözőbb ágazatokban, az autóipartól az ipari gyártáson át a közlekedésig, a közművekig vagy az intelligens városokig. Az AIoT az egyszerű megoldásokból hozhat ki nagyobb hatású és értékű folyamatokat, főleg a prediktív karbantartás, a robotika fejlesztése és a vezetési élmények területén.

A riport szerint a vállalkozások több mint 48 százaléka az AI/ML-t (mesterséges intelligenciát és gépi tanulást) helyezi előtérbe az IoT-berendezésekben, mivel a félvezető-technológia fejlődése, beleértve az AI Edge processzorokat is, nagyobb számítási teljesítményt biztosít az AI-integrációhoz. Az AI-modellek méretének minimalizálására (TinyML) irányuló erőfeszítések mindeközben lehetővé teszik az AI fokozott használatát az IoT-alkalmazásokban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az Omdia 2024 IT Enterprise Insights felmérésének válaszadói 38 százalékban arról számoltak be, hogy vagy már teljesen átvették a generatív AI használatát, vagy készülnek azt bevezetni, és csak 10 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem érdeklődik a generatív AI lehetőségei iránt.

Az Omdia úgy véli, hogy 2024-ben több tényező is összehangolódik, ami azt jelzi, hogy az AIoT bevezetésének kulcsfontosságú éve előtt állunk. A generatív AI-technológiák gyors fejlődése és számos vállalat igazgatótanácsának ezzel kapcsolatos nyüzsgése azt mutatja, hogy az AI/ML prioritást élvez az IoT-telepítésekben, ami előrevetíti az AIoT széles körű elfogadását. A jelentés hozzáteszi: a hardverek fejlődése a nagyobb teljesítményű, apróbb és energiatakarékosabb eszközökkel, az AI-modellek áttörései és a közelgő AI-szabályozások (amelyek a digitális technológiák felelősségteljesebb és fenntarthatóbb használatára vonatkozó követelményeket határozzák meg) szintén hozzá fognak járulni az AIoT lendületéhez. Ezek a feltételek összességében azt hangsúlyozzák, hogy a vállalkozásoknak sürgősen integrálniuk kell az AI-technológiákat az IoT-alkalmazásaikba, ha az élvonalban akarnak maradni.

- Hirdetés -

A forgalomban lévő járművek több mint egyötöde már most is hálózatba van kötve, és ez az arány 2030-ra várhatóan eléri a 100 százalékot – fűzi hozzá a riport, egyértelművé téve, hogy a következő logikus lépés az AI/ML járművekbe ágyazása, hogy a segítségével biztonságosabb vezetési és ügyfélélményt, valamint jobb járműteljesítményt lehessen létrehozni.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology