Barion Pixel

- Hirdetés -

Teljes a kör az újrahasznosított lítium-akkumulátorokhoz

Egy észak-amerikai együttműködés keretében sikerült létrehozni a teljes körforgást, ami ahhoz szükséges, hogy a lítiumion-akkumulátorok tényleg teljes egészében újrahasznosított alkatrészek felhasználásával készüljenek. Ehhez olyan fémek visszanyerésére és újra felhasználására van szükség, mint a lítium, a kobalt, a mangán és a nikkel.

A globális vegyipari gyártó BASF fogott össze amerikai vállalatokkal, hogy újrahasznosított anyagokból készíthessen lítium-ion cellákat. A vállalat közleményben tudatta, hogy a konzorcium új megközelítésétől a kibocsátás akár 25 százalékos csökkenését várják a lítiumion-akkumulátorok gyártása során.

- Hirdetés -

Még mindig kulcsfontosságú a lítium

A lítiumion-akkumulátorok pillanatnyilag a világszerte zajló energetikai átállás talán legfontosabb eszközei. Mindeközben pont a fő alkotóelem az, ami egyre inkább hiánycikk: bányászni és szállítani kell, márpedig ezek a folyamatok fosszilis tüzelőanyagok tömegét emésztik fel, és óriási emisszióval járnak. Éppen ezért hatalmas lépés a BASF törekvése az újrahasznosításhoz szükséges körforgás megvalósítására.

- Hirdetés -

A cég michigani üzemében jelenleg olyan katódaktív anyagokat állítanak elő, amelyeket a Nanotech Energy, egy Los Angeles-i székhelyű, energiatermékekkel foglalkozó vállalat használ lítiumion-akkumulátorokban. Egy új megállapodás keretében a BASF a lítiumion- akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó, nevadai American Battery Technology Company (ABTC) vállalattal és a katódok (pCAM) prekurzorát, illetve fém-hidroxid anyagokat előállító TODA Advanced Materials-szal is együttműködik.

Ezek a szerződések olyan akkumulátor-értékláncot teremtettek Észak-Amerikában, amelyben a Nanotech által gyártott akkumulátorokat az ABTC újrahasznosíthatja, és az olyan akkumulátorminőségű fémeket nyer vissza, mint a nikkel, kobalt, mangán és lítium, amiket aztán a TODA és a BASF pCAM, illetve CAM anyagok előállítására használhat fel. Ezzel a körforgás lényegében teljessé is válik.

A BASF számára ez a gyakorlat nem kifejezetten új, hiszen Ázsiában évek óta nyújt hasonló, újrahasznosított anyagokon alapuló szolgáltatásokat. Most Észak-Amerikában is sikerült bezárnia a körforgást. Mivel a lítiumion-akkumulátorok gyorsan válnak a villamosított közlekedés, valamint az energiatárolási megoldások kulcsfontosságú elemeivé, biztosítani kell, hogy használatuk a jövőben ne okozzon újabb problémákat, és az alkatrészek újrahasznosítása fontos lépés ebbe az irányba – vallja a BASF.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology