Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tovább fejlődik az okos lineáris mozgástechnika

A mechatronikai alrendszerek esetében rendkívül fontos a gyors beállítás, automatikus üzembe helyezés és a költséghatékony folyamatok. A Bosch Rexroth Smart MechatroniX portfóliója tovább bővült. Eddig a Smart Function Kit for Pressing – komplett présalrendszer – és a Smart Function Kit for Handling – két- és háromtengelyes manipulátor alrendszer – alkották ezt a termékcsaládot. A kínálat a Smart Function Kit for Handling Dispensing funkcióval – ami adagolást tesz lehetővé – és a Smart Flex Effector – szenzoralapú kompenzációs modul – eszközzel bővült. Ezek működését Terjék Ádám, a Bosch Rexroth Kft. terméktámogató mérnöke mutatta be magazinunknak.

Az újdonságok bemutatása előtt röviden összefoglaltuk, a két korábbi alrendszer tulajdonságait is, hogy ezek milyen előnyökkel rendelkeznek, valamint részletezzük, hogy a Rexroth támogatást biztosít hozzájuk.

A Smart Function Kit for Pressing alrendszert többek közt szilárd illesztésre, krimpelésre, hajlításra, csapok, csapágyak bepréselésére vagy tengelyekre húzására használható. A Rexroth a terméket különböző csomagokban kínálja – az ügyfél igényeire szabva –, amelyek 2-től 75 kilonewton (kN) tartományban dolgoznak. Ezekhez minden szükséges elemet a Rexroth biztosít, az ügyfélnek csupán össze kell állítania az útmutató szerint az alrendszert.

- Hirdetés -

A Smart Function Kit for Handling a kezelési feladatokat költséghatékonyan, pontosan és időt megtakarítva támogatja. Az intelligens manipulációs mechatronikai alrendszer kiválasztása, tervezése, konfigurálása és telepítése az eddigieknél gyorsabban kivitelezhető. Az egyszerű testre szabási folyamatnak köszönhetően a tengelyek pontosan, a megfelelő dimenzióban helyezkednek el. A hagyományos derékszögű rendszerekhez képest a mérnöki tervezési ráfordítás jelentősen csökken. Az alrendszer néhány lépéssel konfigurálható az adott feladatra. Több megoldás is található a Rexroth portfóliójában, attól függően, hogy a tengelyek külön vagy egyszerre mozognak.

Smart Function Kit for Dispensing – adagolórendszer különböző feladatok ellátásához

„A Smart Function Kit for Dispensing tökéletes adagolórendszer különböző feladatok ellátásához, például ragasztáshoz és tömítéshez. Az előre telepített szoftverrel az alrendszer és az adagolófej gyorsan üzembe helyezhető. A modern és intuitív webes felület leegyszerűsíti a programozást, kijelzi a felhasználók számára az aktuális folyamatokat, például a pozíciót, az áramlási sebességet és a ciklusidőt. Ezek maximális rugalmasságot és termelékenységet biztosítanak. Számos iparágban használható, többek között az autóiparban, csomagolóiparban, de még az akkumulátor- és félvezetőgyártásban is. Többfajta adagolási műveletet is képes ellátni, így például a felhordást, töltést, permetezést egyszerűen és gyorsan elvégzi, de szinte végtelen a felhasználási módja” – mutatja be a termék előnyeit Terjék Ádám.

A berendezéssel egyszerűvé válik a munka az automata beüzemelési varázslónak köszönhetően, amely felismeri a tengelyeket, illetve a hozzá tartozó motort, manipulátor esetén a löketeket is. Az intuitív dashboard felületen monitorozható a teljes folyamat, így valós időben látható, hogy hol tart éppen a munkafolyamat. Különböző adatok olvashatók ki a műveletek során, többek között a ciklusidők, mozgások sebessége. A Rexroth folyamatosan fejleszti a termékeket, ezáltal a felhasználhatóságuk és a hatékonyságuk tovább növekszik.

„A diszpenzáló a manipulátorhoz alrendszerhez hasonlít a leginkább, annyiban különbözik tőle, hogy speciálisabb. Gyakorlatilag ugyanazokból a komponensekből épül fel, csak a végére egy adagolófejet rögzítettek, amelyből a ragasztót vagy más anyagokat vihetnek fel a különböző felületekre” – mutatja be a fő különbséget Terjék Ádám, majd hozzáteszi: „A szoftveres megoldásunk ebben az esetben is sokat segíthet. Nemcsak a tengelymozgásokat képes kezelni, hanem a diszpenzálófejhez tartozó feladatokat is ellátja. Az eszköz konfigurációja pedig gyorsan és egyszerűen hajtható végre a Rexroth által biztosított felületen. Emellett a vezérlést a saját fejlesztésű ctrlX AUTOMATION látja el.”

Smart Flex Effector – érzékeny, mint az emberi kéz, precíz, mint a robot

„A Smart Flex Effector egy szenzoralapú kompenzációs modul, amely hat szabadságfokú aktív mérési funkcióval rendelkezik. Az eszköz használatával jelentősen növelhető az anyagmozgató robotok és karteziánus rendszerek pontossága. Ezzel a végeffektorral a szerszám pozícióeltérései nagy felbontású helyzetérzékelőkkel detektálhatók, a manipulátor aktív korrekciós mozgást végezhet általa. Az okos szenzortechnológia teszi lehetővé, hogy valós idejű utánállítás történjen. A mért értékek pedig információt szolgáltatnak a folyamat minőségéről, így minőségellenőrzési és naplózási célokra is kiválóan alkalmazható” – sorolja a termék előnyeit Terjék Ádám.

A Rexroth teljesen új terméket hozott létre a Smart Flex Effector-ral, amely tökéletesen illeszkedik a szabványosított robotvégekre. Ezen kiegészítő elemre kerülnek rá a különböző gripperek. Előfordul, hogy robotok, karteziánus rendszerek a manipuláció során nem találnak rá pontosan a megfogni kívánt termékre, vagy kis tűrésmezővel rendelkező alkatrészeket kell elhelyezniük, viszont a Smart Flex Effectorban található optikai szenzorcsomag korrigálja az esetlegesen felmerülő eltéréseket.

„A szenzorok a megfogó valamilyen irányú elmozdulását vizsgálják, ami a tárgyak érintkezése során a Smart Flex Effectorban végbemegy, a kommunikáció ezeket a koordinátákat visszacsatolja a robotnak, ami arra törekszik, hogy ezeket az értékeket nullára hozza ki 10 ms-on válaszidővel. A hat független szabadságfokú kompenzációs modul együttesen biztosítja az összetett feladatok során az illesztés pontosságát – még alacsony tűréshatárok mellett is. Számos, eddig kihívást jelentő folyamat egyszerűen kivitelezhető általa, mintha emberi kézzel dolgoznánk. Például a kamerás rendszerek kiváltására tökéletes megoldás, magasabb hatékonyság mellett alacsonyabb költséget jelent. Óriási előnye, hogy a folyamat stabilizálható, ezáltal jelentősen lecsökken a selejtszám, illetve az állásidő. Továbbá ez egy jövőbiztos megoldás, azaz bármikor utólagosan is beépíthető retrofit elemként” – foglalja össze Terjék Ádám.

A Bosch Rexroth okos mechatronikai megoldásai felső kategóriás lineáris mozgatástechnikai részegységekből, automatizálási hardverből és szoftverből állnak. Számos feladathoz használhatók, kiemelkedő előnyei az egyszerű termékválasztás, a gyors üzembe helyezés és programozás.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

NEW technology