Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új fúziósenergia-rekordot állítottak fel Európában

A Joint European Torus (JET) létesítmény európai kutatói jelentős tudományos eredményt értek el egy új energiarekord felállításával, amit fúziós energia tartós és ellenőrzött felszabadítása révén sikerült előállítani. Az eredmény egy olyan kísérlet részeként született, amelynek célja a jövőbeli fúziós gépek működési forgatókönyveinek ellenőrzése.

Az energiarekordot a JET nemzetközi tudós- és mérnökcsapatának elhivatottsága tette lehetővé, és tükrözi a JET központi szerepét a fúziós energia fejlesztésének felgyorsításában – írja az EUROfusion. A kutatók a plazmájuk strukturálására és szabályozására szolgáló fejlett forgatókönyvek segítségével érték el 69,26 megajoule hő felszabadulását – egyetlen impulzus során, ami a JET-ben játszódott le. A fúziósenergia-rekordhoz mindössze hat másodperc és 0,21 milligramm üzemanyag kellett, ami valóban energiarekord, lévén megegyezik két kilogramm szén elégetéséből felszabaduló energiával. Ez az eredmény a hússzorosa annak, amit 2023 októberében értek el a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban. Az a berendezés másfajta megközelítéssel jutott el oda, hogy több energiát termeljen, mint amennyit az üzemanyag-granulátum elnyelt.

Az EUROfusion csapata a JET-ben 2022-ben felállított 59 megajoule-os világrekordot szárnyalta túl, ráadásul úgy, hogy több kísérleti impulzusban is képesek voltak megbízhatóan reprodukálni a szükséges fúziós körülményeket, ezzel azt bizonyítva, hogy mennyire jól értik és kontrollálják a komplex fúziós folyamatokat.

- Hirdetés -

„Megbízhatóan tudunk fúziós plazmákat létrehozni ugyanazzal a tüzelőanyag-keverékkel, amelyet a kereskedelmi fúziós erőművek is használnak, így sikeresen demonstráltuk az utóbbi időben kialakult, fejlett szakértelmünket” – összegezte Dr. Fernanda Rimini, a JET vezető hasznosítási és tudományos műveleti vezetője.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology