Barion Pixel

- Hirdetés -

Újrahasznosítás egyetlen géppel

A BCA Industries leegyszerűsítette az újrahasznosítást azzal a technológiával, amely egyszerre képes aprítani, vágni és méretre szabni egy sor hulladéktípust, írja az Industrial Machinery Digest.

A hagyományos újrahasznosítás során eddig csak aprították, például a palackokat vagy egyéb műanyagokat, hogy aztán granulátum formájában adagolják őket a gyártóknak szánt új pellethez. Mindez nehézkes és – eredeti küldetése ellenére – egyáltalán nem biztos, hogy fenntartható folyamat, hiszen az aprított plasztikot még szitálni is kell, később pedig méretre őrölni, ami rengeteg energiát igényel.

- Hirdetés -

Napjaink ipari újrahasznosító cégei számtalan műanyagterméket feldolgoznak: lökhárítókat, hordókat, palackokat, szemeteseket, gáztartályokat, festékdobozokat és egyéb csomagolásokat. Számukra készült innovatív, az eddigieknél sokkal hatékonyabb megoldás, egy olyan aprítógép, amely egymaga képes megbirkózni a vágás, méretre szabás és szitálás feladatával. A hulladékot rögtön méretezi – specifikusan ahhoz a gyártási folyamathoz, amit a megrendelő kíván, így több műanyagot lehet feldolgozni kisebb munkaerőigénnyel, magyarán jelentősen kisebb költséggel.  A késrendszert úgy alakították ki, hogy sokféle újrahasznosítható anyagot lehessen vele kezelni, például gumit, papírt, kartont, fát, szövetet, rézdrótot, alumíniumot, sőt, akár üvegszálat vagy elemeket. Mivel a vágás és aprítás után granulátumot is képes előállítani, rendkívül energia- és helytakarékos gépről van szó.

„A hagyományos aprító- és a granulálógépek különböző méretű anyagokat állítanak elő. Ez a méret ráadásul véletlenszerű: attól függ, hogy maga a nyersanyag hogyan, mekkora sebességgel és milyen időzítéssel kerül a rendszerbe, ami így 40-50 százalékban nem megfelelő méretű végterméket eredményez”, magyarázta a BCA Industries elnöke, Doug Bartelt. A cég által kifejlesztett Triplus késrendszer tulajdonképpen egy hatékonyságnövelő hibrid, ami valahol a kettős tengelyű nyíró-aprító és az egytengelyes granuláló között helyezkedik el. A gép lényege az adagolt anyag pontos megragadásában és abban rejlik, hogy a kéttengelyű aprító megfelelő szélességet alakít ki, majd egy másik kés elvégzi a méretre szabást, egyetlen munkafolyamat során. A hatékonyság letaglózó: a gép 85 százalékos pontossággal dolgozik, és mindössze tíz százalék a túlméretezett darabok aránya.

- Hirdetés -

Nem elhanyagolható szempont az energiamegtakarítás sem: úgy hozza a kedvezőbb számokat, hogy mindössze ötven lóerős, így jelentősen kevesebb áramot vesz fel a 100-150 lőerős társaihoz képest, kb. havi 1.500-5.000 dollárt (444.000-1.480.000 forintot) spórolva egy átlagos műanyagfeldolgozó üzemnek.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology