Barion Pixel

Vezeték nélkül tölthető agyimplantátumot építettek

Okostelefonról vezérelhető vele a valós idejű gyógyszeres és fényterápia. A technológiát később más implantátumokban, például pacemakerekben is használhatják.

Dél-koreai tudósok fejlesztették ki azt a vezeték nélkül tölthető implantátumot, amivel az agyi áramkörök működését lehet ellenőrizni, sőt, akár befolyásolni, áll a The Engineer cikkében. A KAIST kutatói ultralágy és a biológiai szervekhez tökéletesen alkalmazkodó polimerekből gyártották le az eszközt. Az erre applikált mikrométeres szondák ledjeivel, csupán fénnyel is képesek megcélozni és manipulálni a neuronokat.

A kutatást vezető Jae-Woong Jeong professzor közel két éve dolgozik a projekten, és korábban már előállított egy implantátumot, amivel okostelefonról vezérelt gyógyszeres és fénykezeléseket lehet végrehajtani az agyban. Ennek a készüléknek a legfrissebb verziója már egy lágy optoelektronikus rendszer, ami vezeték nélkül újratölthető, így gyakorlatilag élethosszig működik, anélkül, hogy rendszeres műtéti beavatkozásokkal cserélnék az akkumulátort. A kötött implantátumokkal szemben az is hatalmas előny, hogy viszonylag alacsony stressz-szinten tartott, szabadon mozgó, nem pedig drótokra csatlakoztatott állatokon végezhetik el a kísérleteket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fotó: KAIST

A vezeték nélküli töltéshez egyedi áramkört építettek: az energiagyűjtőt egy kis tekercses antennával és egy alacsony fogyasztású bluetooth-chippel kötötték össze. A készülék belsejében kívülről generált, szöveteken áthatoló mágneses mező hoz létre áramot, majd ennek felhasználásával okostelefonról programozható fénymintákat juttatnak el a megfelelő agysejtekhez. A módszer hatékonyságát előzőleg bedrogozott patkányokon tesztelték, és bebizonyították, hogy képesek vele elnyomni a kokain okozta viselkedésproblémákat. A kísérletet bármennyiszer meg tudják ismételni, írták le a tanulmányban, hiszen szabadon mozgó állatok implantátumait tudják újra meg újra feltölteni.

- Hirdetés -

„Azt gondoljuk, hogy ennek a technológiának az alapjait számos egyéb implantátumnál is lehet majd alkalmazni, így mélyagyi stimulátoroknál, vagy szív- és gyomorritmus-szabályozóknál”, jósolta Jeong, hozzátéve: a készüléket nagyon hosszú távon lehet működtetni, ezért alkalmas eddig nem vagy csak nehezen gyógyítható betegségek kezelésére, komplikációk és sorozatos műtéti beavatkozások nélkül.

Gábor János, New Technology

- Hirdetés -

NEW technology