Kezdőlap Fémmegmunkálás VT Metal Kft. – a legnagyobb hazai bér-galvánüzem működtetője

VT Metal Kft. – a legnagyobb hazai bér-galvánüzem működtetője

A főként CNC-vezérlésű gépeken forgácsolt alkatrészek gyártásával és felületkezeléssel foglalkozó VT Metal Kft. Magyarország legnagyobb hazai tulajdonú ipari cégcsoportjához, a VIDEOTON Holding Zrt.-hez tartozik. Ennek a háttérnek, valamint a vertikális integrációnak köszönhetően a cég akár teljes körű fémmegmunkálási szolgáltatást tud nyújtani, eleget téve a sokrétű vevői igényeknek.

A VT Metal Kft. több mint 25 éve folytat felületkezelési tevékenységet, ennek eredményeként mára a cég üzemelteti Magyarország legnagyobb bér-galvánüzemét Székesfehérváron, a VIDEOTON Ipari Parkban. Vállalati stratégiájuk fókuszába a vevői elégedettség mellett a környezeti hatások minimalizálását helyezték: eltökélt céljuk, hogy a felületkezelési és megmunkálási tevékenységek hulladékát csökkentsék.

Felületkezelések

A VT Metal Kft. évente közel 1 millió m²-en végez galvanizálást, mely kapacitás meghatározó részét az autóipari termékek galvanizálása köti le. Ezen kívül persze számtalan más iparág, pl. építőipar, gépipar, elektronikai ipar, telekommunikáció stb. számára is elvégzik az alkatrészek galvanizálását. A cég szükség esetén a bevonatolás tervezésébe is be tud kapcsolódni, segítve ezzel a “galvanizálásbarát” alkatrészek előállítását, csökkentve az ügyfél költségeit. Bevonattechnológiákból a cég széles választékot kínál ügyfeleinek: horganyzást króm 6-mentes kék, sárga passziválással, fényes nikkelezést, fényes és matt ónozást, ciános és savas rezezést, kémiai nikkelezést, ezüstözést, cink-nikkelezést és KTL (kataforetikus mártólakkozás)-festést.

Horganyzás

A vas és acél alkatrészek korrózió elleni védelmének egyik leggyakrabban alkalmazott fémbevonata a cink (vagy ismertebb nevén a horgany). A horganyzás lényege, hogy az acélt horgannyal, vagyis cinkkel vonjuk be. A cink kevésbé nemes fém, mint az acél, a saját korróziója révén védi meg az acélt a rozsdásodástól. Az utókezelési technológiától függően esztétikai hatása és védőértéke széles intervallumban változtatható: króm 6-mentes kék és sárgán irizáló, valamint fekete kromátréteggel tömegáru és függesztett áruk felületkezelését is végzik.

Ezüstözés

Manuális, forgódobos, valamint függesztett kivitelű ezüstözési technológia áll a rendelkezésükre, amelyet köztes rézréteggel is kiviteleznek. Több évtizedes gyakorlat, képzett szakemberek garantálják a magas minőséget.

Nikkelezés

Nikkelezés esetén kétféle technológiát használnak. A vegyi nikkelezés kémiai úton történik. Ennek során nincs szükség egyenáramra, így a tárgyak felületének bevonata egyenletes lesz. Az alkatrészek felületére kopásálló nikkelfoszfor-ötvözetet visznek fel. A leválasztott műszaki bevonat szilárdsága magas, keménységének értéke 500 HV felett is lehet, de hőkezeléssel akár 1000 HV is elérhető.

A galvánnikkelezés gyakran alkalmazott bevonat a fémek védelmére. A bevonat galvanikus eljárással készül, egyenáram segítségével, a bevonat megjelenése pedig a króméhoz hasonló, csillogó fényű. Önállóan vagy közbenső bevonatként, a réz-nikkel-ón bevonat részeként használhatjuk.

Ónozás

Fényes és matt ónbevonatok készítését vállalják függesztett és tömegkivitelben. Az ónozás az elektronikai, a mechatronikai és a fémiparban a legelterjedtebb, és nincs ismert káros hatása semmilyen élőlényre.

Cink-nikkel felületkezelés

Ez évben indult a galván-üzletág új szolgáltatása, a cink-nikkel felületkezelés, mely kiemelkedő korrózióvédelmet biztosít ügyfeleinknek. A cink-nikkel bevonat elektrolitban leválasztott fémötvözet, mely 85-88% cinket és 12-15% nikkelt tartalmaz. Az automatasor függesztett kivitellel dolgozik, a felületkezeléseket transzparens vagy fekete passziválással fejezik be.

KTL -festés

A vállalat KTL-technológiai kapacitása – melyet egy zöldmezős beruházás keretében, 2016. augusztus elején indított el – további 1 millió m2 felületkezelési kapacitást biztosít. A kataforetikus festés katódos, merítőkádas felületkezelés; elektroforetikus festési technológia során elektrokémiai eljárást használnak a festék leválasztásához.

Ennek fizikai alapja, hogy az ellentétes töltésű részecskék vonzzák egymást. A festési eljárás során a munkadarabot a vizes bázisú festékközegbe mártják, erre egyenáramot kapcsolnak. A munkadarab így a festéket magához vonzza, és egyenletes bevonatot képez a felületen. Az eljárás eredményeképpen a festék a kezelendő termék sarkaiba és hajlataiba is képes bejutni. A rétegvastagság növekedésével a festékbevonat már szigetelő funkciót is ellát, lezárja a felületkezelési eljárást. Tekintve, hogy sok esetben galvanikus horganybevonatra választják le a KTL-t, a VT Metal Kft. szükség esetén a saját telephelyén is vállalja az előzetes horganyzást.

Minőségirányítás

A VT Metal Kft. üzemeiben a dolgozók önellenőrzése mellett képzett minőségellenőrök ügyelnek a vevői követelmények betartására. A helyszínen kézi mérőeszközöket használnak, de ha szükséges, jól felszerelt mérőlaboratóriumaikban végeznek méréseket. (Itt 2db X-Ray röntgensugaras rétegvastagság-mérő, hordozható rétegvastagság-mérő, keménység- és felületiérdesség- mérő, sópermet és klímakamra található.) A vállalat munkatársai pontos képet tudnak adni a gyártósorok teljesítményéről, illetve a legyártott alkatrészekről, de a laboratóriumi mérések alapján történik a galvánüzem technológiáinak működtetése is. A VT Metal Kft. minőségirányítási rendszere a fentieken kívül rendelkezik a legújabb szabványok előírásai szerinti ISO- és IATF-tanúsításokkal is, annak érdekében, hogy teljeskörűen megfeleljen a minőségi elvárásoknak.

További információk A VT Metal Kft. hivatalos honlapján: metal.videoton.hu

Várjuk a galvanizálás területe iránt érdeklődő munkatársak jelentkezését is a vtmetalhr@metal.videoton.hu e-mail címen.

VT Metal Kft.