Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Zéró károsanyag-kibocsátású kazán az otthon felfűtésére

Mivel 2019-ben az Egyesült Királyság összes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 17 százaléka az otthoni fűtésből származott, ezért itt az ideje egy új megközelítésnek. Az otthoni fűtés szén-dioxid-mentesítésének egyik módja a fűtés villamosítása, de ez további csúcsterhelést ró a villamosenergia-hálózatra, és csökkenti a rendszer rugalmasságát – írja a Springwise.

A Tepeo startup által kidolgozott megoldás a fűtést villamosítaná, de a villamosenergia-igényt függetlenítené a fogyasztástól – így a hálózat nagyobb rugalmasságot kapna. A Tepeo ezt Zero Emission Boiler (ZEB) nevű, akkumulátorszerűen működő elektromos kazánjával érné el. A ZEB intelligens technológiája a nap legolcsóbb időszakában zöld energiával tölti fel a magját. Ezután szükség szerint leadja a hőt a radiátoroknak és a melegvíztárolóknak.

A ZEB zárt hurokrendszert használ, amelyben a levegő felveszi a hőt a magból, majd átadja azt egy hőcserélőnek, amelyen keresztül a központi fűtés vize folyik. A magban lévő, speciálisan kialakított csatornák optimalizálják a hő átvitelét a rendszerben. A ZEB ugyanakkor gépi tanulást (ML) használ a ház fűtésfelhasználási profiljának előrejelzésére, majd egy optimalizált töltési ütemterv beprogramozására – figyelembe véve a különböző időpontokban érvényes villamosenergia-tarifát, a hálózati szén-dioxid-intenzitás előrejelzését, a rendelkezésre álló zöld energiát és a töltési arányt.

- Hirdetés -

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology