Barion Pixel

- Hirdetés -

Zölden minden sokkal jobb – Ilyen volt a Mazak nyílt nap

Forrás: Mazak

A tavalyi év novemberében másodszor rendezett a Mazak nyílt napokat, ahol a szakmai érdeklődőknek lehetőségük nyílt közelebbről is megismerni a legújabb gépeket demo megmunkálás közben. Az előadások és a személyes konzultációk elősegítették, hogy még több ismeretet szerezzenek a Mazak megoldásairól.

Újdonságok az EuroBLECH kiállításon

- Hirdetés -

A Mazak az EuroBLECH kiállításon két új lézermegmunkáló berendezést mutatott be, az FG-400 NEO és az OPTIPLEX 3015 NEO 15 kW gépeket, amelyek a Laser Beam Shaping és Fiber technológiát használják.

Az FG-400 NEO képes racionalizálni a gyártást és javítani a teljesítményt azáltal, hogy a gépen több folyamat futtatható, azaz 3D vágás, menetvágás, fúrás és ferde metszés. A rendszer ideális a nagyméretű kerek, négyzet és téglalap keresztmetszetű csövek, valamint a H, I és L szerelvények megmunkálására. A legújabb 3D lézerfej az A- és B-tengelyes, illetve a szálas lézertechnológia kombinációjával megkönnyíti az összetett formák, valamint a fényvisszaverő képességgel rendelkező anyagok – például: réz és sárgaréz – stabil megmunkálását. A négytokmányos rendszer további stabilitást biztosít, ezáltal megakadályozza az anyag torzulását a folyamat során.

- Hirdetés -

Az OPTIPLEX 3015 NEO 15 kW az OPTIPLEX 2D lézervágógép-sorozat legújabb darabja. A Mazatrol SmoothLx CNC-vezérlésnek, az MCT3 vágófejnek és a rengeteg testre szabási lehetőségnek köszönhetően a berendezés rendkívül precíz lemezmegmunkálást biztosít. Az új modell számos automatizált funkcióval rendelkezik, amelyek gyorsabb beállítási időt nyújthatnak – ami akár 95 százalékot is jelenthet a hagyományos lézervágógépekhez képest.

A Mazak ambiciózus célja, hogy környezeti lábnyomát csökkentse, és 2030-ra szén-dioxid-semleges gyártóként tevékenykedjen. E törekvést a „Go Green” kezdeményezés fémjelzi.

Fókuszban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

„A nyílt napunkon nemcsak a gépeinkre, az azokkal kapcsolatos újdonságokra helyeztük a hangsúlyt, hanem a „Go Green” programunk bemutatására is” – mondja Török László, a Yamazaki Mazak Közép-Európai Egységének ügyvezető igazgatója. „A koncepciónk alapján a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését céloztuk meg. A Mazak a több mint 100 éves múltjára visszatekintve úttörő az innováció tekintetében, számos korszakalkotó technológiát és megoldást mutatott be működése óta. A fejlesztéseink esetében a fenntarthatóság játszotta a fő szerepet, azaz minél hatékonyabbak legyenek a gépeink, olyan anyagokat használjunk fel, amelyek a későbbiekben újrahasznosíthatók. A beépített szoftverek segítségével kimutatható az egy munkadarabra vetített energiafelhasználás. A fenntarthatóság irányában végzett munka nemcsak elkötelezettséget jelent, hanem üzletileg is komoly potenciált tartogat.”

A Mazak Go Green szemlélete a szerszámgyártás minden fázisára érvényes, azaz a tervezés, fejlesztés, gyártás, felhasználás és az esetleges megújulás is ide tartozik. A folyamatos fejlesztési stratégia célkitűzése, hogy 2030-ra a japán szerszámgépgyártó a berendezéseik környezeti fenntarthatóságát négyszeresére javítsa a 2010-es adatokhoz képest.

Adatok a fémmegmunkálásban

„Az iCONNECT segítségével akár 25-30 százalékos termelékenységnövekedést lehet produkálni” – mutatja be a rendszer előnyeit Török László. „A digitalizációnak egy következő lépcsőfokát jelenti a megoldásunk. Legfőképpen azoknak a partnereinknek lehet hasznos, akik több géppel dolgoznak. Ilyen esetben komoly termelésvezérlési rendszert biztosíthatunk, amivel minden információt nyomon követhetnek a berendezés működésével kapcsolatban. A döntések és átállások támogatásában kiemelkedő szerepet játszik az iCONNECT. Tervezhető működést nyújt a gyártó vállalatoknak.”

Az iCONNECT egy olyan online platform, amely a digitális kapcsolódás révén rendkívül praktikus ügyfélszolgálati funkciókat biztosít. A Mazak regisztrált ügyfelei számára elérhető megoldás számos feladatot lát el, többek között a távoli gépdiagnosztikát, -felügyeletet és -karbantartást.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology