Barion Pixel

- Hirdetés -

3D nyomtatók mint mini gyárak

Rengeteg oka van annak, hogy miért nem vagyunk még a 3D nyomtatás által lehetővé tett tömegtermelés forradalmában. Az egyik ilyen az, hogy a technológia időigényes, és gyakran arra kényszerít, hogy a nyomtatást felügyelet nélkül hagyjuk futni az éjszaka folyamán. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg sok a holtidő, amikor a kész nyomat a munkatérben van, és nincs senki, aki kivegye, és elindítsa a következőt. Ezt a problémát a Formlabs az „Automation Ecosystem” termékcsaláddal kívánja orvosolni, amely eszközök a nyomtatókhoz csatlakoztathatók, és segítik automatizálni a bonyolult részeket – mutatja be a fejlesztést az Engadget.

Ide tartozik a Form Auto, amely képes eltávolítani egy kinyomtatott alkatrészt a gépről, felszabadítva azt, hogy elkezdhesse a következő munkamenetet. Hozzáadhat egy High Volume Resin rendszert is, amely akár öt literre növelheti a nyomtatók alapanyag-kapacitását. És ott van a Fleet Control – egy új szoftver, amely segít a nyomtatóflotta kezelésében, lehetővé téve a munkaterhelés kiegyensúlyozását az összes egység között. A rendszereket természetesen mind olyan kis- és középvállalkozások számára tervezték, amelyek a gyártásra támaszkodnak, de nem tudnak annyi embert nélkülözni, hogy az egyes nyomtatókkal sorban foglalkozzanak. (Az olyan vállalatoknak is jól jöhet, mint például a Hasbro, amely az emberek fejét nyomtatja az egyedi akciófigura-családjához.)

- Hirdetés -

A Formlabs szerint az előnyök között – azon túl, hogy hosszabb ideig lehet felügyelet nélkül hagyni a munkát – a kevesebb anyagpazarlás és az olcsóbb nyomtatás is szerepel. A vállalat szerint a felhasználók nyomtatásonkénti költségei akár 40 százalékkal is csökkenhetnek, illetve ezzel együtt a csomagolási hulladék is redukálódhat. Ami az árakat illeti, a Form Auto 3400 dollárba kerül (egy év ingyenes Fleet Control szolgáltatással együtt), a szállítás pedig várhatóan az év második felében kezdődik.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology