Barion Pixel

A robotika rekordja….Koreában

A Word Robotics jelentésében új rekord került napvilágra, a Koreai Köztársaságban ugyanis mintegy 300.000 ipari robot működött 2018-ban – ez 10%-os növekedést jelent a korábbiakhoz képest. Ötéves távlatot tekintve pedig az ipari robotok megduplázódását jelenti ez a szám. Japán és Kína után ezzel a harmadik helyezést érték el; azonban mégis csökkenő trend látható, az utóbbi években ugyanis lassult a növekedés.

„A telepített robotok száma 5%-kal csökkent (37.807-re) 2018-ban” – mondta Junji Tsuda, az International Federation of Robotics korábbi elnöke. „Az elektromos-, az elektronikai- és az autóipar – amelyek a teljes kereslet 82%-át teszik ki – visszafogottabban teljesített.”

A kereskedelmi háború hatása

Dél-Korea érintett az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi „adok-kapok”-ban, amelynek számukra lehetnek pozitív és negatív hatásai is. Például Kína kiemelten fontos exportállomása a koreaiaknak, a konfliktus pedig csökkenő kínai keresletet eredményezhet, viszont Amerika inkább a koreai piacról vásárolhat. Az elektronikai termékek iránti csökkenő igény, valamint a nagy elektronikai berendezéseket gyártó cégek bejelentései alapján arra lehet következtetni, hogy a robotok alkalmazása is vissza fog esni.

- Hirdetés -

Robotok a versenyképesség fenntartásáért

Hosszútávon a robotok alkalmazása biztosítja a versenyképesség fenntartását. A Koreai Köztársaság népessége – ahogy számos más fejlett országban – gyors tempóban öregszik. Becslések szerint a 21. század közepére az egyik legöregebb társadalom lesz az övék az OECD országok körében – közvetlenül Japán, Olaszország és Görögország mögött. 2050-re a népesség több mint egyharmada 65 éves kor feletti, a munkaképes emberek körülbelül fele 50 éves vagy annál idősebb lesz. Erre a társadalmi tendenciára megfelelő választ jelent a robotok munkába állítása, különösen a gyártási ágazatban, ami a világ második legnagyobb robotsűrűségét jelenti – csupán Szingapúr előzi meg. A 10.000 alkalmazottra jutó 774 ipari robot pedig kétszerese a németországinak (338) és a japánnak (327).

Dél-Korea munkaerő-fejlesztése

A munkaerő-fejlesztésről és -képzésről törvényben rendelkezik a koreai kormány, ezzel élen jár a robotizáció és a humán munkaerő viszonyának szabályozásában. A munkavállalók támogatást kapnak a robotok és az automatizált gépek kezeléséhez szükséges készségek fejlesztéséhez. Az okosipar innovációs stratégiájának részeként 50.000 okosgyári dolgozó áll munkába 2022-ig. A tervben továbbá szerepel az is, hogy ötéves futamidővel támogatják olyan személyek oktatását, akik kis- és középvállalkozásokban dolgoznak.

Némethi Botond, NEW technology

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!