Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Tesla csodája: szinte minden tavalyi veszteség elpárolgott

A máig legsikeresebb elektromosautó-márka – az alapító Elon Musk kockázatos Twitter-felvásárlása és a konkurencia fokozódó nyomása ellenére – az év első hat hetében szinte teljesen visszaszerezte tavaly elszenvedett veszteségeit a tőzsdén. A Business Insider összegzi: annak ellenére, hogy a 2022-es év gyakorlatilag tragikusan alakult a gyártó számára, a befektetők visszanyerték a hitüket a Teslában.

A cég értékpapírjai azután kezdtek szárnyalni, hogy világossá vált: nagyon szépen, az elemzők jóslatait jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a negyedik negyedéves eladások. A kocsik értékesítéséből származó bevétel – többek között a jelentős, 20 százalékos árcsökkentéseknek köszönhetően – 37 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi állapothoz képest. Erre a jó hírre jöttek a kamatcsökkentési várakozások, amelyek minden részvény árfolyamára kedvező hatást gyakoroltak, így a Tesla kettős lökést kapott, hogy visszapattanjon a tavalyi mélypontról.

Bár a cég részvényei messze elmaradnak az egy évvel ezelőtti értéküktől, rengeteget erősödtek a január eleji, alig több mint 100 dolláros árhoz képest, hiszen cikkünk születése idején (2023. február 9.) 212 dollár körül áll a jegyzés. A BI mérlege szerint arányaiban szinte a teljes tavalyi veszteséget sikerült kiheverni, hiszen 2022-ben 65 százalékot esett a Tesla papírok árfolyama – de ebből csak az év első hat hetében 63,4 százalék visszajött.

Gábor János, Okosipar.hu

Érdemes elolvasni
NEW technology