Barion Pixel

- Hirdetés -

Amikor egy űrprojekt egyáltalán nem a tervek szerint sikerül…

Közel két éve a NASA történelmet írt, amikor az OSIRIS-REx űrszonda rövid időre érintette a 101955 Bennu nevű aszteroidát. A művelet során regolitmintát gyűjtött az égitest felszínéről. A misszió csak a jövő év végén fejeződik be, a NASA viszont már megosztotta a legfontosabb információkat az aszteroidáról. Az ügynökség elárulta, hogy az űrszondájuk belesüllyedt volna a Bennuba, ha a jármű nem indítja be a hajtóműveit, miután hozzáért az égitest felszínéhez – írja cikkében az Engadget.

„Kiderült, hogy a Bennu felszínét alkotó részecskék rendkívül laza felületet képeznek, és enyhén kötődnek egymáshoz. Ha az ember rálépne az aszteroidára, akkor meglehetősen alacsony ellenállással találkozna, ami leginkább a gyermekek által kedvelt kis műanyag labdákkal teli medencéhez hasonlítható” – mutatja be a Bennu érdekességét a NASA.

- Hirdetés -

A tudósok teljesen más feltételezésekkel kezdték meg a kutatásokat. Az aszteroidát a Földről megfigyelve azt várták, hogy a felszínét sima, homokos anyag borítja. A Bennun tapasztalt reakció az érintést megelőzően szintén zavarba ejtő volt a szakemberek számára. Miután rövid időre kölcsönhatásba lépett az aszteroidával, az űrszonda mintegy nyolc méter széles krátert alakított ki.

Az űrszonda adatainak elemzését követően megállapították, hogy akkora ellenállásba ütközött az érintkezésnél, mint amekkora ellenhatást érezhet az ember egy hagyományos villanykapcsoló lenyomásakor. „Amikor beindítottuk a hajtóműveket, hogy elrugaszkodjunk a felszínről, még akkor is tovább merültünk az aszteroidába” – osztja meg tapasztalatait Ron Ballouz, az OSIRIS-REx csapatának tudósa.

- Hirdetés -

A NASA szerint a Bennuval kapcsolatos tapasztalatok segíthetik a tudósokat további aszteroidák távoli megfigyelésében és az információk jobb értelmezésében. A megállapítások hozzájárulhatnak az ügynökségek jövőbeli aszteroida-küldetéseinek pontosabb tervezéséhez. „Úgy gondolom, hogy még csak az elején járunk annak megértésében, mik is valójában ezek az égitestek, ugyanis rendkívül ellentmondásos módon viselkednek” – taglalja Patrick Michel, az OSIRIS-REx csapat tagja.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology