Barion Pixel

Ő az első női vezető a NASA-nál

Forrás: Worcester Polytechnic Institute

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kinevezte az első női vezetőjét, aki nem más, mint Dr. Laurie Leshin. Az ügynökség immár nemcsak arra törekszik, hogy női asztronautákat is alkalmazzon, hanem a vezetőségben is előtérbe helyezi a nemi diverzitást. Az új igazgató május 16-án veszi át helyét Michael Watkinstól, aki 2021 augusztusában vonult nyugdíjba. A JPL vezetője a Caltech alelnöki pozícióját is betölti – adta hírül az Engadget.

Leshin széleskörű tapasztalattal rendelkezik tudományos területen, és nem áll távol tőle az irányvonal meghatározása sem. A korábbiakban több vezető beosztást is betöltött a NASA-nál, például a Goddard Space Flight Center igazgatójaként. A NASA Exploration Systems Mission igazgatóságában szintén magas beosztásban dolgozott, ahol a kereskedelmi űrrepülés és az Artemis program alapjainak megalkotásában is részt vett. Ő volt a Rensselaer Polytechnic Institute dékánja, valamint 2014 óta a Worcester Polytechnic Institute elnöke, szintén első női vezetőként.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A JPL leendő igazgatója otthonosan mozog a tudományos területen. Támogatója és közreműködője volt a Mars-minták visszaküldési missziójának, továbbá hozzájárult a Curiosity rover adatainak tanulmányozásához. Leshin kinevezése egyfajta visszatérés is egyben, ugyanis a Caltechen szerezte meg diplomáját.

A Caltech szerint Leshin kinevezését a tudomány és a technológia stratégiai megközelítésének köszönheti. Az új vezető egy olyan összetett intézmény élére kerül, amely vezető szerepet tölt be a tudományban, és ahol a tudósok és mérnökök következő generációját kell inspirálnia. Leshin egy olyan jelölt volt, aki megfelelően beilleszthető egy olyan szervezetbe, ahol elengedhetetlen hosszú távra tervezni.

- Hirdetés -

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

NEW technology