Barion Pixel

Digitalizáció a gázellátásban

Az ipari gázok felhasználása meglehetősen széleskörű, alkalmazzák többek közt az acélgyártásban, a gép- és fémszerkezetgyártásban, a vegyiparban, az élelmiszeriparban és az üveggyártásban. A digitalizáció ebben a szegmensben is fontos szerepet tölt be. A Linde Gáz Magyarország Zrt. innovatív megoldással biztosítja az ipar 4.0 követelményeket a gázpalackjaihoz, tartályaihoz. Egy biztonságos, könnyen használható, felhőalapú szolgáltatást fejlesztettek ki, amely lehetőséget teremt a különböző eszközök töltöttségi szintjének, működésének nyomon követéséhez és kezeléséhez. A XXX. Jubileumi Nemzetközi Hegesztési Konferencián Gyura László, a Linde Gáz Magyarország Zrt. okleveles hegesztő szakmérnökének előadását foglaljuk össze, digitalizáció a gázellátásban témában.

A központi gázellátás előnyei és hátrányai

Egy központi gázellátó rendszer kiépítésének legnagyobb előnye, hogy folyamatos, egyenletes minőségű a gázellátás, legyen szó akár egy adott gázról, vagy egy speciális összetételű, keverék gázról. Mindez jelentős költségcsökkenést eredményez, valamint a palackcsere ideje minimálisra csökken, vagy teljesen elmarad, illetve nincs szükség sok egyedi nyomásszabályozóra sem. Kevesebb helyigénnyel jár, a munkahelyen nincsenek tárolóedények, mert a gázforrások központilag elhelyezettek. A biztonság is emellett szól, hiszen ekkor nincs veszélyes palackmozgatás a helyiségekben, nincs a munkahelyen nagynyomású eszköz, valamint az esetleges szivárgás veszélye is alacsonyabb. Ezzel szemben néhány hátránya is van a központi gázellátásnak. Méghozzá a jelentős beruházási igény, a rugalmatlanság a gáz fajtáját, minőségét és összetételét illetően, illetve üzemzavar esetén az egész gyártás leállhat.

- Hirdetés -

ACCURA/SECCURA, a digitális tartályfelügyelet

Az ACCURA szolgáltatással a Linde nagyobb ellenőrzést biztosít, amellyel hatékonyabban láthatják el a munkálatokat a dolgozók, és több megtakarítást eredményez a vállalkozások számára. Az automatikus tartályos gázellátás segítségével a felhasználónak már nem kell folyamatosan figyelnie a gáz szintjét a tartályban, majd megrendelni a következő adagot. A szolgáltatás kiterjed a tartályszint, tartálynyomás ellenőrzésére, a gáz megrendelésére, a rendelés folyamatának lebonyolítására, a szállítás ütemezésére és a szállítás elvégzésére. A SECCURA automatikus tartályosgáz-ellátással a felhasználók ki tudják szervezni a gázellátás felügyeletét. A telemetrikus ellenőrző egység (TC) folyamatosan leolvassa a tartály töltöttségi szintjét. Amikor a tartály szintje a határérték alá esik, a Linde létrehoz egy megrendelést, amiről tájékoztatja a partnerét.

A web-alapú alkalmazás: ACCURA-ALM (ACCURA Liquid Management)

A felhasználók a szolgáltatás segítségével hozzáférnek, és ellenőrizni tudják, mennyi gáz fogyott el, és mikor lesz utántöltés legközelebb – a rendszer folyamatos rálátást biztosít. A teljesen online működő felületen a felhasználás monitorozása valósul meg, ahol információkat kaphatunk arról, hogy a jelenlegi és az előző időszak tartály szintjei miképpen alakulnak. Továbbá itt követhető nyomon, hol tart éppen a megrendelés (tervezett időpont és mennyiség), valamint láthatók az előző szállítások adatai is. A kommunikáció fontos, hiszen ha komolyabb, nem megszokott fogyasztás várható, akkor a Linde munkatársai felkészülhetnek a nagyobb mennyiség előkészítésére, és nem váratlanul éri őket a kérés.

DigiGas, a digitális palackfelügyelet

A felhőalapú DigiGas fejlesztést azoknál a központi gázellátó rendszereknél használják, ahol a gázforrások részben, vagy egészben palackos/palackköteges megoldásúak. A palackok lefejtésére kiépített eszközök tartalmaznak ún. nagynyomású szenzorokat, amelyek bluetooth kapcsolat segítségével egy adatgyűjtő eszköznek (Echo) adják át az információkat. Az adatgyűjtő a tárolt adatokat egy felhő alapú rendszerbe továbbítja, amelyet a felhasználó folyamatosan lekérdezhet, monitorozhat. A palackok ürülése és jelentős nyomásesése esetén interneten a rendszer figyelmeztető jelzést küld a felhasználónak. Segítségével a palackok cseréje időben megoldható, az esetleges gyártási leállás elkerülhető.

Online analizátor

Számos hegesztéstechnológiához a központi gázellátó rendszerek két-, vagy több komponensű keverékgázt állítanak elő a gyártás helyszínén. A keverékgáz összetétele, minősége meghatározza a hegesztéstechnológia megbízhatóságát, a termékek minőségét. A keverékgáz folyamatos elemzése, egy online analizátor segítségével történik, és az adatok felhő alapú megosztása biztosítja a védőgáz megbízható minőségét. Hiba esetén a felhasználó azonnali értesítése elkerülhetővé teszi a rossz minőségű termékek további gyártását, csökkentve ezzel az így keletkezett károkat, a selejtes darabok mennyiségét és a szükséges javítások költségeit.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!