Barion Pixel

Ebbe fektetnek a nehézipari vállalatokat: felértékelődött a hidrogén

Forrás: Capgemini

A környezetbarátabb jövő, a költséghatékonyság és a fenntarthatósági célok elérése érdekében a nehézipari vállalatok 62% veszi fontolóra az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén használatát.

Fenntarthatóság és költséghatékonyság

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén[1] ígérkezik az egyik legjobb megoldásnak a magas kibocsátású iparágak szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására, ugyanakkor kulcsfontosságú ösztönzőnek is egy környezetbarátabb jövő megvalósítása érdekében – derül ki a Capgemini Kutatóintézet legfrissebb tanulmányából. A megkérdezett vállalatok többsége úgy véli, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén hozzá fog járulni a hosszútávú célok eléréséhez a kibocsátás és a fenntarthatóság terén.

- Hirdetés -

Ezt az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok többsége alapvető fontosságúnak tartja a gazdaság szén-dioxid-mentesítése (63%), valamint az országok fosszilis energiától való függőségének csökkentése és energiaszuverenitásuk megerősítése (62%) érdekében. Becsléseik szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén 2050-re az összes hidrogénforrás akár 55%-át is kiteheti.

Az energia- és közüzemi ágazat vállalatai teljes éves forgalmuk átlagosan 0,4%-át tervezik fejlesztésre fordítani, különösen a szállítás és forgalmazás (53%), a termelés (52%), valamint a kutatás és fejlesztés (45%) területén.

„A « tiszta energiamixben » az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén alapvető szerepet játszik a jelentős kibocsátással rendelkező kiemelt ágazatok, például az ipar és a fuvarozás szén-dioxid-mentesítésében, ezáltal a globális felmelegedés elleni küzdelemben. (…) Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó hidrogénnel lehetőségünk van egy szén-dioxidmentes jövő megteremtésére, bár nem lesz könnyű mérni az azonnali eredményeket” – emelte ki Florent Andrillon, a Capgemini ClimateTech csoportjának vezetője.  

Növekszik a beruházás és a kereslet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránt

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránti kereslet az elmúlt három évben minden ágazatban és földrajzi területen több mint 10%-kal nőtt. Ez a kereslet várhatóan tovább növekszik a jövőben. A hidrogén iránti keresletet várhatóan új alkalmazási területek fogják fokozni, többek között a teherszállítás, a tengeri árufuvarozás és a légiközlekedés. Az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok közel háromnegyede (71%) például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénben látja az időszakos megújuló forrásokból származó energia tárolásának megoldását: akkumulátorként működve szélesítheti az olyan megújuló energiák alkalmazási körét, mint a nap- és a szélenergia. 

Idővel egyre költséghatékonyabb és elérhetőbb lesz

Minden ágazatban növekszik a kereslet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránt. Azonban mivel a jelenlegi módszerek nem költséghatékony és környezetbarát megoldások, a hidrogén előállítása általában kihívásokat jelent. Ennek ellenére az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok bizakodóak: közel felük (49%) arra számít, hogy 2040-ig a költségek folyamatosan csökkennek. Ugyanakkor a szervezetek ágazatspecifikus problémákkal is szembesülnek ezen a téren.

A teherfuvarozási vállalatok 65%-a például a hidrogén-üzemanyagcellák méretarányos előállítását nevezi meg a legnagyobb infrastrukturális és műszaki kihívásnak. A légiközlekedési ágazatban 58% említette, hogy a repülőgépek tervezésén változtatni kell, hogy lehetővé váljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén-üzemanyagra való áttérés.

Az acéliparban pedig 72% szerint jelentős infrastruktúra-fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a hidrogén beépüljön a nagyüzemi acélgyártásba. A költségeken túl, az infrastrukturális és a műszaki kérdések mellett a megkérdezett szervezetek 60%-a a szaktudás és a tapasztalat hiányát is jelentős problémának látja a hidrogéntechnológia elterjedésének terén. A szakképzett munkaerő hiánya különösen nagy a végfelhasználó vállalatok körében Spanyolországban (70%), valamint az energia- és közüzemi szolgáltató vállalati ágazatban Japánban (65%), Franciaországban és Ausztráliában (egyaránt 63%).

[1] Ahhoz, hogy a hidrogéntermelés alacsony szén-dioxid-kibocsátásúnak minősüljön, az EU által javasolt 3,38 kg CO2-egyenérték/kg hidrogén kibocsátási küszöbérték alatt kell lennie, ami 70%-kal alacsonyabb, mint a fosszilis energiahordozókra vonatkozó, előre meghatározott összehasonlító érték, beleértve a szállításból és más, nem termelési tevékenységekből származó kibocsátásokat is. Az Egyesült Államokban a szén-dioxid-intenzitás értéke a hidrogén előállítására vonatkozó adójóváírás igénybevételéhez az IRA keretén belül 4,0 kg CO2-egyenérték/kgH2-nek felel meg. Jóllehet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén magába foglalhatja a biomassza pirolízisét is, e kutatás középpontjában a megújuló vagy nukleáris energiából elektrolízissel előállított hidrogén áll, amely vagy egyáltalán nem, vagy kis mennyiségű – „zöld hidrogénnek”, illetve „rózsaszín hidrogénnek” is nevezett – szén-dioxidot bocsát ki.

Capgemini

NEW technology