Barion Pixel

Érdekességek és innovációk a TECHference 2021-en – 2. rész

DURABLE GmbH: fenntartható irodai és raktári eszközökre állunk át

A német irodai és logisztikai eszközellátó hazai képviselete azt hangsúlyozta ki, hogy a cégóriás életében mennyire fontos a társadalmi szerepvállalás. Kovács Anikó területi vezető a leányvállalataiktól hozott példát a szociális érzékenységre: a külső, így a magyarországi telephelyeken is kiemelt szempont a fiatal kollégák jövőképének javítása. Megjegyezte: a károsanyag-kibocsátás csökkentésével és az újrahasznosított anyagokkal a fenntartható üzletpolitika mellett is kardoskodnak.

A cég nem sokkal a TECHference előtt jelentetett meg egy olyan íróasztal-sorozatot, amiről már elmondható, hogy újrafelhasznált alapanyagokból készült. A szándék az, hogy még több környezettudatos megoldással álljanak elő, miközben a kor elvárásainak megfelelő eszközöket fejlesztenek, és gyorsan reagálnak olyan váratlan helyzetekre, mint a COVID, amelynek ideje alatt új higiéniai termékeket dobtak piacra. Ahogy a helyzet áll, a következő években is nagy hasznát vehetjük az arcvédő pajzsnak, az érintésmentes szemetesnek vagy a különböző kézfertőtlenítő állomásoknak és antibakteriális bemutatótábláknak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Endrich GmbH: E-IoT koncepció és IoT board az automatizálásért

- Hirdetés -

Kiss Zoltán exportigazgató a cégcsoportjukhoz tartozó euroLighting GmbH vírus- és baktériumölő berendezését hozta fel példaként arra, hogy mekkora előnyt jelent az iparban az Endrich E-IoT koncepciója. Az UV-fénnyel működő gépet – költséges szervizhálózat kiépítése helyett – felokosították (ahogy azt bármely más gyártóegységükkel is meg tudják tenni), így az állapotát távolról lehet nyomon követni. A szenzorok automatikusan küldenek státuszadatokat a szervizközpontba, így folyamatos ügyeletben tartott szerelők alkalmazása nélkül is lehetséges a karbantartás, hiszen a kisebb létszámú csapat tagjainak csak oda kell kivonulni, ahol biztosan szükség van beavatkozásra.

– A TECHference-en az volt a koncepciónk, hogy létrehozzunk egy látványos összképet azokból az eszközökből, amelyekkel a cégcsoportunk rendelkezik – magyarázta Jens Mollitor, az Endrich korábban okosvárosokkal is foglalkozó technológiai vezetője. – Az itt bemutatott IoT board például szintén a saját fejlesztésünk: az automatizálást azzal segíti, hogy a felhőbe tölti az adatokat. Mivel főleg passzív komponensekkel dolgozunk, ez új megoldás volt az ügyfeleinknek, és volt is egy evolúciós útja, de immáron alkatrész-disztribúciós és eszköztervező szolgáltatást egyaránt nyújtunk – fűzte hozzá.

ProDSP: egyedi autóipari teszttornyokat készítünk

A ProDSP Technologies Zrt. funkcionális és end-of-line tesztelést mutatott be. Az előbbi esetben félkész beültetett áramköröket vizsgálnak, úgy, hogy működésbe is hozzák az áramkört, majd futtatják rajta a megfelelő firmware-t, sőt, kommunikálnak is vele, míg az utóbbi akkor történik, amikor a termék már elnyerte végső formáját, és a csatlakozópontjaira kapcsolódva lehet ellenőrzéseket végezni rajta.

– Lényegében mérnökiroda vagyunk, és egyedi tesztrendszereket szállítunk. Ezek egyszerre termékek és szolgáltatások, hiszen arra fejlesztjük ki a teszttornyokat, amire az ügyfélnek éppen szüksége van – magyarázta Molnár Károly ügyvezető igazgató. Hozzátette: minden megoldásuk „kulcsrakész”, hiszen a szoftveres és hardveres tervezés után le is gyártják és szállítják.

– A TECHference-re kétféle terméket hoztunk: gyártósori tesztereket, amelyek termelőüzemek gyártósoraiba épülő, nagy és komplex mérőgépek, illetve ezek közeli rokonait, a termékfejlesztői mérnökcsapatok számára készülő validációs tesztereket. Ezeket nem a gyárakba szánjuk, hanem a fejlesztők környezeteibe, például mérőlaborokba. Technikailag ugyan hasonlóak, de a felhasználásuk nagyon eltérő – fűzte hozzá Molnár Károly.

TECHference

- Hirdetés -

NEW technology