Barion Pixel

Euró százmilliókat költ digitális ikrek fejlesztésére a Nokia

A Nokia összesen 360 millió eurót fordít digitális ikertechnológiák, valamint hardverek és szoftverek fejlesztésére, 5G és 6G chipek tervezéséhez. Az ulmi és a nürnbergi telephelyek a Nokia kulcsfontosságú helyszínei lesznek a négyéves európai IPCEI (Important Projects of Common European Interest – Fontos Közös Európai Érdekű Projektek) nevű programban – írja a vállalat.

Az IPCEI a nagy teljesítményű, digitális ikerre épülő system-on-chip tervek integrált hardver- és szoftverfejlesztésére összpontosít. Ezeket a fejlett 5G és 6G szabványokon alapuló jövőbeli mobilkommunikációs rendszerek rádiós és optikai termékeiben fogják használni. Az óriási beruházás másik fókuszterülete az európai éghajlati célokat támogató rendszerek energiahatékonyságának növelése, amiben a Nokia kutatóintézetekkel és egyetemekkel működik együtt.

A projekt célja Európa versenyképességének és innovációs erejének erősítése, különösen a 6G és a mesterséges intelligencia, valamint a metaverzum komplex alkalmazása és a digitalizáció előmozdítása területén. Az IPCEI keretében kifejlesztett mikroelektronikai rendszerek abban fognak segíteni, hogy a hálózatok egyszerre legyenek energiahatékonyabbak és nagyobb teljesítményűek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Ez a fontos finanszírozás támogatja a németországi és európai távközlési ipar fejlesztésére irányuló erőfeszítéseinket, segítve a versenyképesség növelését” – mondta Tommi Uitto, a Nokia mobilhálózatokért felelős elnöke. „Németország fontos piac a Nokia számára, és alig várjuk, hogy a kormánnyal együttműködve ‘Made in Germany’ csúcstechnológiát állítsunk elő.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology