Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Máris készülnek a 6G szenzortechnológiák szabványai

Képünk illusztráció!

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) felállított egy ipari specifikációs munkacsoportot, ami megkezdi a következő generációs 6G sebességű alkalmazások szenzortechnológiáinak vizsgálatát. Az ún. integrált érzékelési és kommunikációs részleg (ISG ISAC) az ipari és tudományos élet 87 résztvevőjével közösen teremti meg a fejlesztés és szabványosítás műszaki alapjait.

Az ISAC elnöke az InterDigitaltól érkező Dr. Alain Mourad lett, míg alelnököknek Dr. Ayman Naguibot (Apple), Dr. Richard Stirling-Gallachert (Huawei) és Prof. Henk Wymeerschet (Chalmers Egyetem) választották meg – írja az ETSI közleménye. A csoport célja, hogy összehangolja a 6G szabványt megelőző kutatási erőfeszítéseket, különösen az európai és nemzeti finanszírozású együttműködési projektekben, kikövezve az utat a 6G érzékelés szabványosítása előtt.

Ebben az összefüggésben az érzékelés a rádiójelek felhasználására utal. Az érzékelésnek a kommunikációs hálózatba történő integrálásával a hálózat – a radarhoz hasonló módon – a saját rádiójeleit használja annak a fizikai világnak az érzékelésére és megértésére, amelyben működik. Ez lehetővé teszi, hogy a hálózat adatokat gyűjtsön a tárgyak és eszközök távolságáról, sebességéről, helyzetéről, tájolásáról, méretéről, alakjáról, képéről vagy anyagáról.

- Hirdetés -

A hálózat által összegyűjtött és feldolgozott érzékelési adatok ezután felhasználhatók a hálózat saját működésének javítására, a meglévő szolgáltatások (például az XR és a digitális iker kapcsolatok) bővítésére, valamint új szolgáltatások bevezetésére, a gesztus- és tevékenységfelismeréstől a tárgyak követésén és a képalkotáson át a környezet rekonstrukciójáig.

Az integrált érzékelés és kommunikáció az ISAC elnöke szerint új képességelemmel bővíti a vezeték nélküli hálózatot, és innovatív felhasználási eseteket tesz lehetővé a közlekedésben, városi környezetben, az otthonokban vagy a gyárakban. Ez nélkülözhetetlen lesz „a kritikus infrastruktúrákat körülvevő, előre meghatározott, biztonságos területeken lévő tárgyak és betolakodók észlelésére, az esésérzékelésre vagy akár a csapadék és a szennyezés megfigyelésére is”.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology