Barion Pixel

Ezt az eVTOL-t bárki vezetheti

A rajzfilmklasszikus nyomán Jetson ONE névre keresztelt járművet szabadidős célra építették. Gyártója szerint speciális tudás vagy pilótaengedély nélkül vezethető, száz százalékban elektromos, függőlegesen emelkedő és landoló kisrepülőről van szó. A mutatós eVTOL pehelysúlyú: alumínium térkerete és a Forma-1-es autók inspirálta szénszálkompozit kabinja csupán 86 kilogrammot nyom, ami nem több egy átlagos robogó önsúlyánál. A Jetson által megosztott specifikációk szerint ideális esetben ugyanennyi, legfeljebb pedig 95 kg lehet a pilóta tömege.

A gyakorlatilag bármilyen talajról indítható Jetson ONE-t nyolc elektromos motor hajtja, akár 102 km/h-val. Egy feltöltés kb. húsz perc repkedésre elég, ami kevésnek tűnhet, de ez egy rekreációs jármű, tehát a gyártó nem ígér többet annál, mint amit teljesíteni tud.

A laikus hobbipilóták repülési élményét és biztonságát LiDAR szenzorok garantálják. A technológia a domborzat, illetve a jármű környezetében feltűnő objektumok érzékelésére szolgál, és automatikusan korrigálja a röppályát, vagy korlátozza a sebességet, hogy megelőzze az ütközéseket. Ez a megoldás minden terhet levesz a vezető válláról: a gép akár beavatkozás nélkül lebeg, és csupán egy gázkarral, illetve egy joystickkal irányítható. Ha üzemhiba vagy valamilyen sérülés miatt leállna egy motor, a maradék héttel még simán repülhetünk tovább, vagy landolhatunk, ezzel szinte kizárt a komolyabb balesetveszély.

Nem olcsó játékszer: 92 ezer dollárért, vagyis kb. 29 millió forintért rendelhető meg – egyelőre előzetesen. A svéd gyártó jövőre tizenkettőt szállít le belőle, de már fogadja a 2023-as előrendeléseket is. A cél nyilván a termelés fokozása, így 2022 tavaszán újabb összeszerelő üzemeket szeretnének telepíteni.

- Hirdetés -

Gábor János, NEWtechnology

Érdemes elolvasni
NEW technology