Barion Pixel

Fejlesztések, amelyek átírják a gyártás eddigi ismereteit

A korszerű eszközök alkalmazása a gyártásban elengedhetetlen a hatékonyság és a termelékenység növelése érdekében. A MACH-TECH – IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás együttesen mutatták be innovációikat. A fejlesztések számossága miatt cikkünkben a kiemelkedő megoldásokat és termékeket mutatjuk be.

Minden szempontból hatékony tápegység

A CytroBox hidraulikus tápegységek kisebb fogyasztása és nagyobb hatékonysága a – 7,5 kW és 30 kW közötti teljesítménytartományban – a változtatható fordulatszámnak, a szinkronmotorok és axiáldugattyús szivattyúk intelligens kombinációjának köszönhető. A megfelelő hatékonyság a szervomotor és a szivattyú optimális beállításával érhető el, ami biztosítja a szükséglet szerinti energiafelhasználást. Az eszközben található részegységek kompakt elrendezése, valamint a beépített hangszigetelők minimálisra csökkentik a zajkibocsátást. Az egységbe integrált légtelenítő funkció, és az áramlás szempontjából optimalizált tartály által méretcsökkenést ért el a gyártó. Emellett az innovatív vízhűtési koncepciónak köszönhetően hűtővezetékekre sincs szükség. A Multi Ethernet és az Open Core interfészek lehetővé teszik az adatok kényelmes felhasználását a magasabb szintű adatrendszerekben és a modern gépi automatizálási architektúrákban. CytroBox helyett a 1,5-4kW tartományban a CytroPac kisebb helyigényű kompakt építésű tápegység

- Hirdetés -

választható max. 240 bar nyomásig, ipar 4.0 kompatibilitással. 

Maximálisan szabályozható hajtásrendszerek

Az alacsony fordulatszámú és nagy forgatónyomatékú direkt hajtású Hägglunds rendszerek maximális szabályozhatóságot kínálnak. Teljes nyomatékkal dolgozhat, akár álló helyzetből indulva, időbeli korlátok nélkül. A Bosch Rexroth hajtásmegoldása pontos és azonnali fordulatszám-szabályozása révén teljes mértékben maximalizálhatja folyamatainak hatékonyságát és sokoldalúságát. A hidraulikus direkt hajtás egyik legfontosabb előnye az állítható üzemi nyomáskorlátozás, amely megakadályozza, hogy túlterhelés estén a hajtás nyomatéka túllépje a megengedett maximális nyomatékot. Az ilyen beépített túlterhelés elleni védelemmel rendelkező hajtásaink megóvják a gépet még lökésszerű terhelések esetén is, ezzel biztosítva a maximális rendelkezésre állást.

Motor nagy teljesítménysűrűséggel és rugalmassággal

A kompakt kivitelű robusztus és erős Hägglunds motort, hosszú élettartamra tervezték, amely megbízható működést garantál szélsőséges körülmények között is. Nagy teljesítménysűrűség és rugalmasság jellemzi, amely tökéletes választást jelent számos alkalmazáshoz. Az eszköz széles méretválasztékban és kivitelben kapható, s kiválóan alkalmas az igényes ipari és tengeri alkalmazásokhoz is. A Hägglunds CBm a világ legjobb nyomaték-tömeg arányát biztosítja, több munka végezhető el vele kevesebb helyigénnyel, kevesebb energiaigény és kisebb kimeneti tengelyre nehezedő súly mellett. A Hägglunds CBp minden idők legerősebb motorja ebben a szegmensben. Nagyobb fordulatszámmal és megnövelt hatékonysággal teljesen új távlatokat nyit az innovatív alkalmazások igényelte meghajtásokhoz. A Hägglunds VI a lehető legjobb nyomatékszabályozást kínálja a teljes fordulatszám tartományban. Optimális szabályozhatóságot biztosít rendkívüli igényeket támasztó környezetben is, a legnagyobb teljesítmény és megbízhatóság mellett.

Szivattyú haszongépjárművekhez

A Bosch Rexroth által fejlesztett A17FO szivattyú új generációja haszongépjárművekhez a jól bevált műszaki erősségek maximális figyelembevételével készült: kompakt, mégis könnyű, ferde tengelyes kialakítás, valamint jelentős teljesítménysűrűség. A tervezésnél a környezetvédelem volt az elsődleges szempont, így a funkcionalitás, az energiahatékonyság és az üzemeltetési költségek csökkentése kiemelkedő szerepet kapott. Ez a fix szivattyú axiálisan kúpos dugattyús ferde tengelyes kialakítással, ideális például billenőfelépítménnyel rendelkező tehergépjárművekhez, horgos rendszerű dömperekhez.

 

A leggyorsabb út az ipar 4.0-hoz

Az ipar 4.0 nem feltétlenül jelent új gyártósort. Számos vállalatnál régebbi, működőképes gépparkkal dolgoznak, s csak egy dolog hiányzik, a hálózathoz való csatlakozás. Az IoT Gateway megoldás által a Rexroth biztosítja a meglévő berendezések hálózatba kapcsolását. Ezzel a modern állapotfelügyelet egyszerűen és gyorsan, akár utólag is hálózatba köthető. Az eredmény: gyártótól független átlátható működés. A szenzorokkal ellátott gépekből érkező adatokat az IoT Gateway vizualizálja, és adott esetben továbbítja a felhőbe vagy elemző szoftverek felé. 

Egyszerű adatgyűjtő rendszer

A hálózatba kapcsolt hidraulikus elemek és rendszerek folyamatosan gyűjtik az üzemeltetési adatokat. A legegyszerűbb módszer erre a Rexroth saját fejlesztésű adatgyűjtő rendszere, a ConnectivityKit használata. Az adatokat egyszerű, állapotra vonatkozó jelzésekkel (zöld-sárga-piros színek logikája mentén) magán az eszközön is láthatóvá lehet tenni, de azok decentralizált módon történő feldolgozása szintén lehetséges, az eredmények pedig elküldhetők, majd egy webes felületen megjeleníthetők. A távdiagnosztikai rendszernek köszönhetően bárhol, bármikor láthatók az adatok, a megjelenítés egy online műszerfalhoz hasonló.

Diagnosztika felsőfokon

A mesterséges intelligencia alkalmazása az ipari berendezések diagnosztikájában új távlatokat nyit. Az ODiN használatával a tervszerű időszakos karbantartásra többé nincs szükség. Ha meghibásodás veszélye áll fenn, akkor arról már hetekkel előre értesít a rendszer, így előre felkészülhetünk rá. A prediktív analitika tudománya és a gépi tanulás ötvözésével a szoftver egy rövid betanulási szakaszt követően matematikai modellt alkot a vizsgált berendezésről. A betanulási időszak során egy gépi tanulási algoritmus figyelemmel kíséri a gép, berendezés vagy gépcsoport különböző – például nyomás, áramlás, rezgés, hőmérséklet és olajminőség – érzékelőinek jeleit, majd ezek alapján határozza meg az eszköz normál (egészséges) állapotát. A betanulási időszak után az online rendszer az adatokra alapozott modell segítségével végzi a monitorozott gép vagy gépcsoport állapotának folyamatos kalkulációját, melyből megtudható, hogy tényleges meghibásodásra lehet számítani, vagy csak átmenetileg változtak az értékei.

Automatizálás együttműködés által

A ctrlX AUTOMATION platform központi előnye, hogy egyesíti a Bosch Rexroth a külső beszállítók és az ügyfelek technológiai ismereteit. Ezáltal az automatizálási megoldások közös együttműködéssel jöhetnek létre.

 „Az automatizálási rendszereket ma a felhasználók igényeire kell alapozni, és nem fordítva. Az ügyfelek csak azt keresik, amire valóban szükségük van, amit bármikor szükség szerint bővíthetnek. A tendencia tehát a monolitikus szoftverarchitektúrák helyett a mikroszolgáltatás/app-alapú rendszerarchitektúrák irányába mutat. A felhasználók ezáltal saját követelményeik szerint alakíthatják ki megoldásaikat és érhetnek el magas hozzáadott értéket. Tovább növekedik majd az olyan technológiák alkalmazása, mint a digitális iker, továbbá a fejlesztési és üzembehelyezési, valamint az optimalizálási és hatékonyságjavítási szimulációk. Ügyfeleink ezekhez a követelményekhez nemcsak a megfelelő appokat, hanem a kapcsolódó hardvert és szoftvert is megtalálhatják platformunkon” – magyarázza Steffen Winkler, a Bosch Rexroth automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágának értékesítési alelnöke.

Gyártás korlátok nélkül

A holnap gyárában olyan mobil gyártásasszisztensek állnak rendelkezésünkre, amelyek nem korlátozódnak egyetlen gyártási folyamatra, nincsenek helyhez kötve, és széleskörűen felhasználhatóak különböző gyártási célokra.  Egyedi, okos szenzorokkal felszerelve az APAS teljes mértékben érzékeli közvetlen környezetében az embereket, azaz a robot képes úgy dolgozni, hogy bármelyik pillanatban teljesen leáll, ha túl közel kerülnek hozzá. A fejlett optikai szenzorainak köszönhetően pedig nem pusztán észleli a gyártási elemeket, de ki is elemzi azokat. Ezáltal rendkívül magas szintű precizitással tud tárgyakat megfogni és mozgatni.

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik az APAS számára, hogy a rendkívül monoton gyártási részfolyamatok terhét átvegye a vele dolgozó emberektől, de ez nem azt jelenti, hogy jelenléte szükségtelenné teszi a humán munkaerőt, csupán a fókusz kerül át. A gyártásasszisztens használatával több idő marad azokra a kreativitást igénylő feladatokra, amelyekben az emberek még mindig felülmúlják a robotokat.

Bosch Rexroth

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology