Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fenntartható termelés? Az EMO Hannover mutatja az irányt!

Az EMO Hannover 2023-ra a világ vezető gyártástechnológiai szakvására lett, ami a fenntarthatóság termelésben betöltött szerepére és jövőjére helyezi a hangsúlyt. Az ide érkező szakértők a gyártástechnológiák tervezésének és termelésének technológiai és módszertani fejlődését, valamint ezek jelentőségét vitatják meg, hiszen az igazán fenntartható termelés azoknál a gépeknél kezdődik, amelyeket gyártásra gyártanak. Az ebben a szegmensben dolgozó mérnökök elszántak az üvegházhatást okozó gázok hatékony csökkentésében és mindent megtesznek az ambiciózus éghajlati célok elérésének elősegítéséért – mindeközben saját magukat és azokat a cégeket is klímasemleges termelésre ösztönzik, amelyeknek dolgoznak.

Mekkora a céged karbonlábnyoma? Milyen károsanyag-kibocsátási határértékek vonatkoznak az általad gyártott termékekre működés közben? Hogyan léphetünk egy klímasemleges gyár létrehozása felé? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a 2019 után ismét személyesen, a Deutsche Messe csarnokaiban szeptember 18-23-a között megrendezésre kerülő EMO Hannover.

A szakkiállítás oldala emlékeztet: a gyártók az üvegházhatású gázokról szóló szabálykönyvben leírtak alapján keresik az utat a fenntarthatóbb termeléshez. Ebben három hatókör írja le a szükséges intézkedéseket: az első a közvetlen károsanyag-kibocsátásról, így a fosszilis tüzelőanyagokról és járműflottákról, a második a vásárolt energia (áram, fűtés, hűtés) közvetett emissziójáról, míg a harmadik az upstream és downstream értékteremtésből, illetve az előállított szerszámgépek életciklusa alatt keletkező hatásokról rendelkezik.

- Hirdetés -

Utóbbi kiemelt szerepet kap az EMO Hannover programjában: itt mutatja be például a Wilo SE nemzetközi szivattyúgyártó és -forgalmazó, hogy hogyan kell életciklus-elemzést végezni, majd ennek megfelelő fenntarthatósági stratégiát kidolgozni. A világszerte 8.200 embert

foglalkoztató és 70 üzemet ellátó vállalat azzal párhuzamosan igyekszik „minél tisztább vizet biztosítani az embereknek, hogy mindeközben csökkenti ökológiai lábnyomát” – szögezte le Claudia Brasse fenntarthatóságért és HSE (egészség, biztonság, környezet) feladatokért felelős igazgató.

Az éghajlati lábnyom meghatározásához a dortmundi vállalat először tizenegy fő termelési telephelyén jegyezte fel az energiafogyasztást, majd számolta ki az alapkibocsátást. A Scope 3 kiértékelő, adatgyűjtő és értékelő szoftver az adatok összegyűjtésében és az üvegházhatású gázok ellátási láncban jelentkező emissziójának kiszámításában volt a segítségükre. Az eredményeket beépítették a fenntarthatósági stratégiába, ami négy alapvető területen igyekszik rendet tenni:

– víz,

– energia és emisszió,

– anyagok és hulladék,

– illetve munkavállalók és társadalom.

A Wilo olyan intézkedéseket rendelt ezekhez a tevékenységi területekhez, mint a Smart Water Systems portfólió bővítése, az energiamegtakarítás (nagyobb hatásfokú szivattyúkkal), az újra felhasználható alkatrészek számának növelése és az anyagfelhasználás csökkentése. Az intézkedések jól kiszámítható céldátumokat adnak a vállalatok kezébe – ezek szerint a társaság 2025-ig

– 50 millió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást,

klímasemleges termelést valósít meg minden Wilo telephelyen,

– 250 tonnával visszafogja a nyersanyag-felhasználást,

– miközben 90 százalékra emeli a nyersanyag-újrahasznosítás, 20 százalékra a helyben megtermelt villamosenergia és 100 százalékra a zöld villamosenergia arányát.

Ez a világ egyik legfejlettebb és legrövidebb határidővel meghatározott fenntarthatósági projektje – de vajon tényleg klímasemleges? Teljesen még EZ SEM, ezért a Wilo a minden erőfeszítés ellenére kibukó minimális emisszió kompenzálására még megtámogat egy tiszta vizes kútprojektet a délkelet-afrikai Malawiban.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology