Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Helytakarékos furatmegfogás automatizált rendszerekhez is

- Hirdetés -

Az autóiparban és az egyéb területeken tevékenykedő alkatrészgyártó cégeknek egyaránt érdeke a hatékonyság növelése. Ez sokszor már a tervezési fázisban megnyilvánul, mint fő szempont, legyen szó a gyártási technológia kiválasztásáról vagy a munkadarab-megfogó készülékek tervezéséről. A termelési idők csökkentése érdekében törekedni kell a munkadarab lehető legkevesebb megfogásból történő gyártására.

Ha a már jól bevált rögzítési technikák, mint például a lengőkaros befogók használata, nem teszik lehetővé a szerszámok szabad mozgását és az alkatrész körüljárhatóságát, más megoldás szükséges. A német ROEMHELD csoport ezekre a helyzetekre kínál alternatív megoldást furatmegfogóival.

Az alkatrészen rendelkezésre álló, sima felületű furatokat felhasználva rögzíthető a munkadarab, amely egyúttal közvetlenül a befogóegységre, speciálisan erre a feladatra kialakított, edzett felfekvési felületre helyezhető. Nincs szükség további ülékek vagy adapterek beépítésére. Így nem csupán a készülék gyártási költségei csökkenthetőek, de az összeadódó tolerancia értékekből származó pontatlanság is. Ezzel a rögzítési módszerrel a munkadarab befogása és támasztása egy oldalon történik, így kifejezetten alkalmas az 5-oldalas megmunkálásokhoz.

Hogyan működik a furatmegfogó?

A furatmegfogó lényegében egy kettős működésű munkahenger. A 4 szegmensből álló persely radiális szorítóerejét egy rugó biztosítja. Ennek köszönhetően a rögzítés mindig ugyanakkora erővel történik, függetlenül a rendszernyomástól. A hidraulikus henger pedig axiálisan az alátámasztási pontra húzza a munkadarabot. Ennek a működési elvnek több biztonságtechnikai előnye is van. A rendszerben történő nyomásesés esetén vagy a hidraulikus rendszerről leválasztott készüléken, pl. szállítás közben is stabilan tartja a munkadarabot. A szorítóperselyek rövid idő alatt cserélhetőek anélkül, hogy a komplett megfogót el kellene távolítani a készülékről. Ezáltal minimalizálhatók a beállítási és karbantartási idők. Automatizált rendszerekhez is kiválóan alkalmas. A furatmegfogók pneumatikus felfekvésfigyeléséhez szükséges furatokkal rendelkeznek, amelyekkel ellenőrizhető a megfelelő felfekvési pozíció. A szorítóperselyhez vezetett további levegőcsatornán keresztül pedig biztosítható a szerkezet tisztántartása fémforgács és egyéb szennyeződések ellen.

Mire kell figyelni a tervezés során?

Egy munkadarab több furatán történő rögzítés esetén a megfogás nem lehet túlhatárolt. Ezért azoknál a típusú furatmegfogóknál, amelyek nem rendelkeznek központosítással, a munkadarab pozícionálását külön tájoló csapokon keresztül

kell biztosítani. A pozícionálás pontossága ±0,2 mm. Ezeknek a csapoknak képesnek kell lenniük a megmunkálás során esetlegesen fellépő oldal irányú erőket is felvenni, amelyek a furatmegfogó szorítóperselyére hathatnak. Szem előtt kell tartani a munkadarab anyagminőségét is, mert a megadott szorítóerő csak abban az esetben érhető el, ha a szorítópersely élei bele tudnak vájni a szorítási felületbe. Számolni kell tehát azzal, hogy a megfogás nyomot hagy a furatban. Az anyagminőség mellett figyelni kell a furatok kúposságára is, amely ne legyen nagyobb 3°-nál. Ennél nagyobb kúpossággal rendelkező furatok esetén egyedi szorítópersely szükséges. A deformációmentes rögzítés akkor garantált, ha a munkadarab hézagmentesen fekszik fel az alátámasztási felületre. Amennyiben átmenő furatban rögzítünk és megmunkálás közben fémforgács vagy hűtővíz kerülhet a szorítóperselyhez, abban az esetben a lefúvatás funkció kiépítése elengedhetetlen a védelem érdekében.

Előnyök:

 

 

 

 

Császár Tamás műszaki tanácsadó

GIMEX-Hidraulika Kft.

a ROEMHELD csoport hivatalos partnere

sales@gimex.hu

www.gimex.hu

Érdemes elolvasni
NEW technology