Barion Pixel

Innovációs élményközpontot nyitott a Bosch Rexroth Budapesten

Interaktív térben az ipari digitalizáció legújabb vívmányai

Átadták Budapesten a világon a második CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpontot, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a Bosch Rexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek segítségével mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia. Miniatűr ipar 4.0-s gyártósor, okos szerelőállomások, együttműködő robotok, digitális iker, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldások segítik a látogatókat, hogy az interaktív térben elmélyüljenek a negyedik ipari forradalom vívmányaiban. Az élményközpont közös gondolkozásra is ösztönöz, hogy a Bosch Rexroth, ipari partnerei és az egyetemi, akadémiai szféra együtt fejlesszék tovább azokat a megoldásokat, amelyek még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a termelést. Emellett edukációs céllal minden technológia iránt érdeklődő diákot, valamint szervezeteket is várnak a CU.BE-ba.

A Bosch Rexroth budapesti telephelyén létrehozott CU.BE egyszerre digitális élményközpont és az együttműködést, együtt gondolkodást ösztönző innovatív tér, amely nemcsak bemutatja a negyedik ipari forradalom vívmányait, de mindenki – ügyfelek, szakemberek, diákok – számára kipróbálhatóvá és érthetővé is teszi a legmodernebb eszközök és folyamatok működését.

Az innovatív élményközpontban tucatnyi interaktív alkalmazással mutatják be, miként növelik a hatékonyságot és segítik a fenntarthatóságot az egymással kommunikáló, hálózatba kapcsolt modern eszközök, és hogyan lehet akár régebbi eszközöket hatékonyan bekapcsolni a digitalizált gyártásba. A CU.BE-ban az ipari szereplőkkel, valamint az egyetemi és akadémiai szféra tagjaival közösen tervezhetnek újításokat, fejlesztéseket, szabhatnak egyedi igényekre meglévő rendszereket.

- Hirdetés -

„A Bosch úttörő az Ipar 4.0 technológiák területén, továbbá az innovatív gyártási megoldások vezető szolgáltatója. A jövő technológiáit fejlesztjük. Ahhoz, hogy ebben újabb és újabb eredményeket érjünk el, egyre inkább szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökoszisztémát építünk, amelyben ipari partnereinkkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatunk azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba. Ennek a munkának az egyik egyedülálló helyszíne a CU.BE” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

„A Bosch Rexrothnál a legújabb technológiákat használjuk a mozgatásra, ipari partnereinkkel, vevőinkkel együttműködve, az ő igényeikre szabva fejlesztünk fenntartható és hatékony megoldásokat, hogy a bolygót jobb hellyé tegyük. A CU.BE-ot egy olyan nyitott térnek álmodtuk meg, ahova az ipar minden szereplőjét várjuk közös gondolkodásra és eszmecserére, továbbá minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni az ipari technológia jövőjéről” – tette hozzá Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: Bosch Rexroth
Mini gyártósor, digitális iker és kollaboratív robotok az interaktív élménytérben

A németországi Ulmban található Bosch Rexroth központban két éve megnyílt CU.BE tapasztalatait felhasználva alakították ki a budapesti élményközpontot, amelybe egyaránt telepítettek számos iparágban jelenleg is működő megoldásokat, valamint a hétköznapokban is használt és ismert eszközöket. Például bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető olyan kollaboratív robot, amelyik a gyártósoron dolgozó munkavállalókat segíti. Olyan ipar 4.0-s miniatűr gyártósort is összeállított a Bosch Rexroth, amely bepillantást nyújt a gépek összekapcsoltsága, az adatkommunikáció és a diagnosztika által nyújtott lehetőségekbe, és oktatásra, továbbképzésre is alkalmazható. Okos szerelőállomáson próbálhatja ki a látogató, hogyan segítenek a digitális rendszerek az alkatrészek megfelelő összeszerelésében. A CU.BE-ban holografikus szemüveg segítségével a digitális iker technológiát is ki lehet próbálni, amely a tesztelésben, valamint a távoli karbantartásban ad egyedülálló lehetőséget. Emellett hálózatba kapcsolt hidraulikus rendszerek, a belső logisztikában résztvevő autonóm robotok és energiahatékony megoldások mutatják meg, milyen eszközökkel segíti a Bosch Rexroth a fenntartható és energiahatékony gyártást.

A CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is látható, mint az országút mellett füvet nyíró gépi kasza, amely körbevágja az útjelző oszlopokat, amit a Bosch Rexroth a partnercégével együttműködésben hozott létre, valamint egy csúcsminőségű karos kávéfőző, amely finomvezérelhető hidraulikus munkahengerének köszönhetően tökéletes nyomást biztosít a legfinomabb kávé készítéséhez.

Forrás: Bosch Rexroth
Diákok és egyetemisták számára is nyitva áll a CU.BE

A CU.BE-nak az edukációban is fontos szerepet szánnak. Nemcsak belső oktatásokat szerveznek az innovatív élményközpontban, hanem diákoknak, egyetemistáknak és minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjék a legmodernebb ipari automatizálási technológiákat és az azt fejlesztő szakembereket. Mindezt azért, hogy a látogatók tapasztalatokat szerezzenek a legújabb technológiák gyakorlati felhasználásáról. Az érdeklődők részt vehetnek a CU.BE szakmai és tematikus rendezvényein, workshopjain is. Emellett a Bosch Rexroth podcastje, a legkorszerűbb technológiákat és a fejlődés új irányait bemutató RE:FACT nyitott felvételeire is lehet regisztrálni a jövőben.

Bosch Rexroth

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology