Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kezdődik: otthonokba költöznek az ipari robotok

Mostantól az ember nappalija, konyhája és hálója is ahhoz hasonlóan automatizálható lehet, mint egy modern logisztikai alkalmazásokkal felszerelt raktár vagy műhely. A földön automatikusan guruló platformokkal mozgatható polcok és polcrendszerek ötletével évtizedekkel ezelőtt állt elő a Kiva Systems – emlékeztet az IEEE Spectrum, hozzátéve, hogy azóta nagyon messzire jutottak az ehhez hasonló megoldások, de azt a közelmúltig sem hittük volna, hogy az otthonokban is lehet (valamekkora) értelme a raktári robotoknak.

A Kachaka otthoni platformja valószínűleg nem sokkal fog hozzájárulni a személyes kiteljesedésünkhöz, de meg kell hagyni, érdekes ötlet, és nemcsak kényelmesebbé teheti az életünket, hanem meg is mentheti azt (például ha gyógyszert szedünk, és mindig az egyik hozzá kapcsolt polcrendszeren tartjuk a készítményt).

Az autonóm robotplatform számos hasonlóságot mutat a raktári mobil alkalmazásokkal. Síkbeli LiDAR-érzékelője, elülső kamerái és 3D-szenzorai, valamint egy sor meghajtó kerék és görgő teszi képessé az otthonok feltérképezésére, majd arra, hogy önállóan közlekedjen a házban – rajta a hozzá kapcsolt (és kifejezetten erre a célra gyártott) guruló polcokkal. Ezekhez hangutasításra önállóan csatlakozik, majd odaviszi őket a felhasználóhoz. Több különböző polcegységet is lehet használni hozzá – annak függvényében, hogy mit szeretnénk mozgatni a házban. Ez a promóciós videó alapján praktikus is, mert nyilván rá kell készítenünk azokat a holmikat, amik nem mindig ugyanott kellenek, és ha éppen nincs szükség rájuk, csak elpakoltatjuk őket a Kachakával.

- Hirdetés -

A robot előnye az, hogy nagyon kiforrott technológiára épít, hiszen hozzá hasonló rendszerek évek óta működnek, például raktárakban. Pont ez jelentheti a hátrányt is, hiszen egy logisztikai környezet eleve ilyen alkalmazásokhoz van kialakítva, ami az otthonokról aligha mondható el: különböző padlófelületek, becsukott ajtók, többfokos lépcsők nehezíthetik a használatát. Kétségtelenül előnyös viszont a sima felületekkel rendelkező lakásokban, és tényleg életmentő lehet, ha például képes a beteg családtag után rohanni a szükséges gyógyszerrel. Minden más kényelmi funkció – kérdés, hogy megér-e ez kétezer dolláros (közel 800 ezer forintos) vételi árat és egyhavi nyolcdolláros szoftverelőfizetést.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology