Kezdőlap Innováció Kötélmászás a Holdra – a drága rakétákat cserélné le két asztrofizikus

Kötélmászás a Holdra – a drága rakétákat cserélné le két asztrofizikus

Lógassunk le egy kötelet a Holdról! – javasolja két asztrofizikus. A szakemberek szerint így lehet a legolcsóbban a Föld körül keringő égitestre jutni. Persze, a probléma megoldása valójában nem ilyen egyszerű.

A Cambridge és a Columbia University két asztrofizikusa úgy véli, ahhoz, hogy olcsón lehessen eljuttatni különböző dolgokat a Holdra, talán egy onnan „lelógatott” eszköz lehet a megoldás, nem pedig az űrhajók igen költséges fejlesztése.

A tanulmány szerzői, Zephyr Penoyre és Emily Sandford úgy vélik, hogy eddig rossz irányból közelítettük meg a Hold és a Föld közötti logisztika problémáját, ugyanis a rakéták, űrhajók Föld körüli pályára juttatása nagyon költséges, mivel azoknak meg kell küzdeniük bolygónk gravitációjával. Bár az úgynevezett „űrlifteket” régóta potenciális megoldásnak tekintik, azonban még egyetlen ötlet sem jutott el a teljes megvalósításig.

Ez a technológia olyan új problémákat vet fel, melyeket az űrhajózás nem. Jelenlegi ismereteink szerint a Földön nincsen olyan anyag, amely lehetővé tenné a Föld körüli pályára állítandó szállítmányoknak a gravitációból való kiszakítását. A két kutató ezért olyan megoldással állt elő, amely a Holdra „felfüggesztett” szálon keresztül lógatná bele a csomagokat a Föld gravitációs kútjába.

“Cikkünkben a klasszikus űrlift egy lehetséges alternatíváját mutatjuk be, amihez a modern technológia vívmányait hívjuk segítségül. Ezt a megoldást Spaceline-nak neveztük el. Lényegében egy, a Holdra rögzített, átjárható „kábelről” van szó, amely a Föld gravitációs mezőjébe lóg, s amely lehetővé teszi a Föld környékéről a Hold felszínének irányába történő szabad mozgást ” – írja Penoyre és Sandford.

Úgy vélik, hogy – figyelembe véve modern technológiáinkat – a projekt megvalósítható. Manapság a rakétáknak rengeteg energiára van szükségük ahhoz, hogy kitörjenek a Föld légköréből és a gravitáció vonzásából. Ez nem hatékony megoldás, hiszen nemcsak a rakéta szerkezetén kell folyamatosan könnyíteni, de az üzemanyag – ami elengedhetetlen – súlya is nagy akadály. Ezért minden egyes hasznos rakomány kijuttatása az űrbe kilogrammonként több ezer dollárba kerül, nem beszélve arról, ha valamit a Holdra szeretnénk eljuttatni.

Az űrlift ötlete nagyszerűnek tűnik, de ezzel is akadnak problémák. Egy ilyen eszköznek valóban nagyon erősnek kell lennie, valamint kb. 42 000 km hosszúra kellene építeni, hogy a kábel stabil legyen, és meggátolja, hogy a nagy tömegű test önnön súlya miatt időről időre visszahulljon a Földre. A lift ráadásul ki van téve a centrifugális erőnek, aminek szintén ellen kell állnia. A rendelkezésünkre álló legmodernebb, szupererős anyagok sem alkalmasak arra, hogy ilyen erős szerkezetet építsünk, még a szén nanocsövek sem.

Az űrlift 24 óránként kerülné meg a Földet, míg a Holdra rögzített Spaceline mindössze havonta egyszer. Ez a lassabb pálya drámai módon csökkentené az eszközre kifejtett erőket az űrlifthez képest. Ráadásul az erők eloszlása is teljesen más lenne.

“A Holdról a Földre történő leeresztéssel a Spaceline áthatolna egy olyan térrészen, ahol a földi és holdi gravitáció kiiktatja egymást. Ez a Lagrange-pontnak nevezett régió a szerkezet központi eleme. Alatta, ahol a Föld közelebb van, a gravitáció a bolygó felé húzza az eszközt, míg felette, a Hold közelében a gravitáció a kábelt a holdfelület felé húzza ” – írja az MIT Technology Review magazin. Ez azt jelentené, hogy a jelenleg ismert anyagok felhasználásával – ilyen például a Zylon – is megépíthető a szerkezet. Ha a projekt megvalósulna, az sokkal könnyebbé tenné a holdkutatást is.

Hegyi Heni, NEW technology