Interjú Szabó Zoltánnal, az Esztergomi
Szerszámgépgyár Kft. ügyvezetőjével – Hannover

Az EMO Hannover 2019 kiállításon Szabó Zoltán, a Esztergomi Szerszámgépgyár Kft. ügyvezető igazgatója beszélt nekünk arról, milyen célkitűzéssel érkezett, és hogyan értékeli az eseményt.

Az EMO segítségével cégünk túl akar lépni a magyar piacon, terjeszkedni szeretne. Az érdeklődők itt nagyobb valószínűséggel megtalálnak minket. Személyesen felkereshetik a standunkat, alaposan körülnézhetnek, mi pedig új kapcsolatokkal gazdagodunk. Az érdeklődőből nem feltétlenül lesz vevő, de számon fogja tartani a Esztergomi Szerszámgépgyár Kft.-t mint olyan céget, melyben fantáziát és kooperációs lehetőséget lát.

Ezzel együtt természetesen az eladási számot növelni szeretnénk, de azoknak az óriási gépeknek az értékesítése, amelyeket mi gyártunk, speciális koncepciót igényel. Az érdeklődőknek előbb meg kell ismerniük bennünket, és ezt követően lehet az eladásra nagyobb hangsúlyt fektetni. Igyekszünk kipuhatolni a vevők igényeit, és ahhoz igazodunk, ahhoz alkalmazkodva teszünk ajánlatot.

Hirdetés

A specialitásunk az, hogy óriási méretekben tudunk gépeket gyártani. Ez hatalmas előny a piacon, mivel kicsi a konkurencia. Minél nagyobbak az eszközök, annál magasabbak az árak, és annál inkább versenyképes a mi kínálatunk. Gyártunk azonban kétszer négyméteres konstrukciót is, azon a területen óriási a verseny; de például az ötször tizenöt vagy ötször húszméteres gépek esetében már jóval kevesebb versenytárssal kell megküzdenünk.

Ha körülnézünk a kiállításon, láthatjuk, hogy óriásgépeket senki nem hoz ide. Ezen a kiállításon csupán a kisebb gépeket mutatják be, mert igen jelentős költsége lenne egy óriási berendezés szállításának. Mi is inkább egy 3D-s modellel jelentünk itt meg, ami a valóságban 16 méter hosszú és 5 méter széles.

A rendezvénytől azt várjuk, hogy folyamatosan jöjjenek hozzánk az érdeklődők, harminc potenciális ügyféllel pedig már elégedettek leszünk. A világ minden tájáról érkezők megfordulnak a standunknál, tegnap például a Dél-Afrikai Köztársaságból kértek ajánlatot tőlünk egy bizonyos eszközre. De Ukrajnából és Belgiumból is ellátogattak hozzánk, nekik szintén készítünk ajánlatot. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat, hogy rendelkezünk egy olyan programmal, melynek segítségével rögtön meg tudjuk mondani, mennyibe kerül a kért konfiguráció. Tehát gyorsan és precízen meg tudjuk határozni az árat, az ügyfelünket nem éri hideg zuhanyként az ajánlat. Majd ezt követően állapodunk meg a részletekről.

Az egyik alkalommal egy indiai ügyféllel egyeztettünk. Az ő cégének két különböző gépre lenne szüksége, amelyekre ajánlatot is kért. Ilyenkor leülünk, és részletekbe menően megbeszéljük az adás-vételt, az összes lehetőséget. Ügyfélbarát eljárásunkkal rövid idő alatt juthatnak gépekhez a partnereink. Egy marógépet és egy karusszel esztergát már értékesítettünk.

Akiknek még nincsen teljesen konkrét elképzelésük, vagy alaposabban körül akarnak még nézni, azoknak is megadunk minden információt, és szerencsére ez olyannyira meggyőző szokott lenni, hogy a kiállítás második felében már határozott elképzelésekkel, konkrét igényekkel térnek vissza hozzánk.

Az EMO kiállítást azért is szeretjük, mert itt megtalálható mindenki, aki számít a fémmegmunkálási iparágban. A szomszédos cég például marófejeket gyárt, mások golyósorsót, hajtóművet stb. Ezek mind olyan eszközök, amelyek szükségesek a mi konstrukcióinkhoz is. Kicsit olyan az EMO-n körülnézni, mintha fejben legóznánk: egymásra építhető elemeket láthatunk a standokon.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Hirdetés