Barion Pixel

Megkérdeztünk egy fejvadászt, mi történik a feje tetejére állt munkaerőpiacon?

A projekt-alapú, rugalmas munkavégzés lehet a jövő munkaerőpiacának kulcseleme a Tesk munkaerő-közvetítő cég ügyvezetője, Tokár Péter szerint. A HR-szakember nemcsak a saját véleményét, hanem a Tesk neves ügyfeleinél járva összegyűjtött tapasztalatait is megosztotta velünk.

A szaksajtóban megjelenő hírek gyakran számolnak be arról, hogy a jelenlegi helyzetben megnőtt a munkavállalók száma, azaz egyfajta bőség köszöntött a vállalkozásokra. Tokár Péternek, a Tesk ügyvezető igazgatójának elmondása szerint azonban ennél jóval árnyaltabb a kép.

„Az, hogy hogyan alakul a munkavállalók száma, erősen függ a szakterülettől, iparágtól. Bizonyos területeken valóban igaz, hogy bőség van, például az olyan területeken, ahol betanított dolgozókra van szükség. (…) Ugyanakkor a minőségi munkavállalókat figyelembe véve azt látjuk, hogy ebből nincs bőség. Mérnökből vagy informatikusból ugyanúgy kevés van, mint eddig, de pl. karbantartó, vagy más, képzett, tapasztalt szakmunkások terén is hasonló a helyzet” – magyarázza a szakértő.  

- Hirdetés -

Egy másik, szinte megkerülhetetlennek tűnő téma a home office kérdése. A pandémia miatt otthonaikba kényszerülő munkavállalókról és az otthoni munkáról lassan már egész szakirodalmat lehetne írni, hiszen egyfajta slágertémává vált. Bár a munkamódszer hatékonyságáról még mindig megoszlanak a vélemények, többnyire annak sikeres bevezetéséről hallhatunk a médiában.

„Nemrégiben jártam egy Budapesthez közeli 50 fős vállalatnál, amelynél az irodai munka eddig asztali pc-ken zajlott. Ahogyan ez sejthető, 1-2 hét alatt nem tudtak mindenkinek laptopot szerezni. Ez azt eredményezte, hogy sokan kénytelenek voltak hazaszállítani az asztali gépüket a monitorral együtt.”

A visszajelzések alapján a nehézségek ellenére nem rontott a hatékonyságon a pandémia idején bevezetett otthoni munkavégzés, de főleg azok a vállalatok voltak előnyös helyzetben, akiknek a cégkultúrája amúgy is támogatta ezt a fajta megoldást. Az ilyen munkák esetében a munkavállalók általában képesek önállóan ellátni a feladataikat, és nem igényelnek folyamatos visszajelzést, személyes kommunikációt.

Azzal kapcsolatban, hogy mi várható a jövőtől, a szakértő a következőket mondta:

„Én azt gondolom, hogy teljesen nem térünk vissza a korábbiakhoz mert sokféle új tapasztalatot szereztünk, amelyeket a cégek fel tudnak használni a jövőben. Tehát több területen, többféle munkakörben megmarad a távmunka lehetősége nyilván nem kényszerből, hanem mert hatékony. Gondold el: lehet ma már úgy is dolgozni egy mérnöknek is, pláne egy informatikusnak vagy egy marketingesnek, de akár egy HR-esnek is, hogy nem jár be a céghez, hanem otthonról dolgozik kötetlenül, rugalmasan, az utazási időt megspórolva. Akár egyszerre több cégnek is bedolgozhat valaki, vagy vállalhat projekt-alapon is munkát” – fejtette ki véleményét. „Sok terület felé kibővül azonban a távmunka lehetősége. És egyre több olyan platform alakul, amely ezt a munkavégzési módot lehetővé teszi, támogatja” – zárta gondolatait Tokár, majd hozzátette:

„Mi is készülünk valamivel ezen a téren!”

Hegyi Heni, NEW technology magazin
(Az interjút Czakó Miklós főszerkesztő készítette)

NEW technology