Barion Pixel

Metaverzumban fejlesztik az önvezető járművek irányítását

Az Oxbotica MetaDriver csodálatos módját találta meg az autonóm járművek (AV) tesztelésének, hiszen sem forgalmi engedélyre, sem óvintézkedésekre, sem pedig fizikai térre nincs szüksége ahhoz, hogy biztonságossá tegyen egy önvezető rendszert.

Az Oxbotica egy sor olyan eszközből álló, valóságszimulációs virtuális világot is tartalmazó szoftver, amivel gyakorlatilag bármilyen valós idejű kihívás elé odaállíthatunk egy AV-t, mielőtt az egyáltalán fizikailag elkészülne – írja a The Engineer. A program három központi kérdésre vár helyes választ a járműtől:

  • Jól látok?
  • Jól csinálom?
  • Ebben a pillanatban megbízhatok magamban?

- Hirdetés -

A MetaDriver rengeteg lehetőséget tud létrehozni az AV számára, hogy a viselkedése alapján leszűrt adatok segítségével finomítani lehessen a működését. És ehhez még valóságban létező tesztpálya vagy közút sem kell, mégis felkészíthető a piacra lépésre.

A rendszerbe épített mesterséges intelligencia ma ott tart, hogy automatikusan keres ritka, szokatlan, sőt, akár sosem látott közlekedési szituációkat, amelyeket „éles helyzetnek” hív. A virtuális AV-t ezután a mély vízbe dobja, hogy a hibák fokozatos kizárásával megtanítsa minden szcenárió kezelésére. Az Oxbotica állítása szerint ezzel a megoldással minimum ezerszer gyorsabban lehet teszteket elvégezni, mint más, hagyományos módszerekkel, sőt, némely esetben 35 ezerszeres volt a szorzó.

Az adatbázis bővítésének köszönhetően minden „metakilométer” többféleképpen lepróbálható: esőben, hóban, ködben, éjjel, nappal stb., így például az időjárási feltételeket sem kell kivárni a tesztvezetéshez. A környezetek megint csak sokfélék lehetnek – hiszen az AV-kat is sokféle feladatra gyártják. A programban alá lehet vetni az adott járművet városi, reptéri, raktári vagy mezőgazdasági környezetekben történő próbáknak, de ez csak néhány a sok közül.

 „A metaverzum alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy gyakorlatilag végtelen számú kihívást állítsunk elő. Ezzel forradalmasítottuk azt az utat, amin egy AV-t eljuttathatunk a kereskedelmi forgalomba” – jelentette ki Paul Newman, a cég alapítója. „Az autonóm járműiparban a megtett távolsággal kapcsolják össze a biztonsági kérdéseket, de minket a kifejezetten nehéz esetek érdekelnek, nem pedig a végtelen hosszú kilométerek. Az Oxbotica MetaDriver új és izgalmas módon kezeli ezt a témát.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology