Barion Pixel

- Hirdetés -

Új önvezető sebességrekord született

Senki sem ült a Dallara AV-21 versenyautó pilótafülkéjében (mert nincs is neki), amikor átlépte a 309 km/h-t, a Kennedy Űrközpont kifutóján rendezett Indy Autonomous Challenge-en (IAC). Az új földi sebességrekordra a PoliMOVE mérnökei és az Alabamai Egyetem tudósai készítették fel a járművet – mondhatni: viharos sikerrel.

A The Robot Report szerint az IAC legfőbb küldetése az, hogy támogassa és gyorsítsa az önvezető járművek, illetve a fejlett vezetőasszisztens-rendszerek kereskedelmi forgalomba jutását. A profiljába ilyen módon remekül beleillik a Dallara AV-21, amelynek alváza egy az egyben az eredeti, ember vezette, az Indy Light versenysorozathoz készült autóból származik. Az autonóm változat egyébként nem az IAC-n, hanem a floridai AUVSI Xponential 2022-n mutatkozott be, más pilóta nélküli földi, légi, vízi járművek társaságában.

- Hirdetés -

 „Gratulálunk a PoliMOVE csapatának, amiért a Dallara AV-21-et a világ leggyorsabb önvezető versenyautójává tették” – méltatta partnerüket Andrea Pontremoli, a Dallara vezérigazgatója. „Ez a rekord magasra teszi a lécet az autonóm versenyautók végsebességét illetően, és nagyon örülünk, hogy a részesei lehetünk ennek a jövőnek. A Dallara arra is büszke, hogy vezető szoftverfejlesztő és mérnöki vállalatokkal, illetve a világ legjobb egyetemeivel járulhat hozzá a teljesen autonóm közlekedés fejlesztéséhez.”

A PoliMOVE nem először vonta magára az önvezető technológiákkal foglalkozó iparágak figyelmét, hiszen januárban az ő csapatuk nyerte az első olyan önvezető autóversenyt, amelyben egyszerre több ilyen jármű vett részt. Az általuk felprogramozott autó már ott is rekordsebességgel, 277 km/h-val száguldott.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology