Barion Pixel

Modern munkahelyek és munkavégzés az iparban – állás Szeged városában

Az alföldi régiók gazdaságában hagyományosan az agrárium játszott kiemelt szerepet. Bár ez alapvetően ma is így van, az ipar különböző ágazati időközben sikeresen ráépültek az alapokra. Mára az olyan városokban is modern ipari környezetet és állásokat találunk, mint például Szeged.

Hagyományból jelent

- Hirdetés -

Az országokra jellemző gazdasági tevékenységet számos tényező befolyásolja és általában több szektor is stabilan jelen van. A befolyásoló tényezők között ugyanúgy megtaláljuk a földrajzi adottságokat, mint az emberi erőforrásokat vagy épp a jellemzően hasznosítható nyersanyagokat. Szerencsés esetben a gazdaság több lábon áll és az egyes szektorok egymásra is képesek építeni. Ezek az összefonódások segítik ugyanis a kedvező gazdasági tendenciákat.

Hazánk már csupán méretéből fakadóan is bizonyos korlátokkal küzd, ám kicsiben itt is megvalósulni látszanak a felvázolt előnyös körülmények. Az országunk jelentős hányadát kitevő Alföld korábban alapjaiban határozta meg a hazai gazdaságot, hiszen ekkora termőterületeken értelemszerűen a mezőgazdasági tevékenység adta magát. A háborút követő kényszerű iparosodás valamelyest a háttérbe szorította ezt a szektort és bár az ipar ma is túlsúlyban van, létrejöttek organikus együttélések.

A mezőgazdaságra például hagyományosan erős élelmiszeripar építhető, hiszen a megtermelt javakból egyéb késztermékek is előállíthatók, ezzel a nyersanyagot és a terméket is hazai körökben tartva. Ezen a vonalon épült ki az Alföld nagyobb városaiban virágzó ipari tevékenység, melyek közül mindenképpen érdemes Szegedet is kiemelni. Itt kerül gyártásra ugyanis hazánk legismertebb élelmiszeripari terméke, a Pick szalámi, mely által számos állás Szeged ipari szektorában érhető el.

Állandó fejlődésben

Bár Szeged legismertebb terméke tulajdonképpen egy tradicionális, évszázados múltra visszatekintő produktum, a gyártó vállalat természetesen nem ragadt le a múltban, céljuk a folyamatos fejlődés. Az ipari megoldások és termelési, gyártási folyamatok modernebbé válásával mindenkinek lépést kell tartania, főleg, ha a termék kereslete miatt nagyobb gyártási volumenben kell gondolkodni. Így tehát a Pick gyár is szem előtt tartja a folyamatos fejlődést, mely egyben számos munkahelyet is teremt.

Forrás: profession.hu

 

Így tehát jó néhány állás Szeged legjelentősebb ipari szereplőjének kötelékében tölthető be, mely egyben a környék lakossága számára is jó lehetőségeket teremt. Az élelmiszeripar egyik nagy előnye, hogy jelentős mértékben építhet a múltra és tradíciókra, ám könnyedén a fejlődés útjára is léphet. A gyártósorok fejlesztése, az egyre inkább automatizált megoldások elterjedése és a fejlettebb minőségellenőrzési folyamatok nem csupán a termék minőségét javítják, de a munkavállalók körülményeit is.

Egy állás Szeged iparában tehát eddig is kedvező lehetőség volt, hiszen a szalámigyár évszázadok óta meghatározó szereplője a környék gazdaságának, ám a modernizációnak köszönhetően az állások vonzereje tovább nő. Ettől függetlenül természetesen más területeket is érdemes kiemelni a város álláspiacának tekintetében, főleg egy olyat, mely a tudományok mellett kötelezte el magát, ezzel is segítve a különböző területek folyamatos fejlődését.

Kell az utánpótlás

Habár a Pick is több ezer munkavállaló megélhetését biztosítja, Szeged legnagyobb munkáltatója a létszámot tekintve mégis a helyi tudományegyetem. Jelenleg több, mint 5.000 állás Szeged felsőoktatásához kapcsolódik, mely már önmagában is jól jelzi a szektor fontosságát. A szakemberek képzése pedig természetesen a helyi ipar számára is fontos, hiszen az egyetemről kikerülő mérnökök már a legkorszerűbb technológiai tudással felvértezve állhatnak munkába akár a helyi üzemekben.

Az egyetemen élelmiszermérnöki és automatizációval foglalkozó mechanotrikai kar is működik, melyek közvetlenül kapcsolhatók a város iparához, legyen az akár az élelmiszergyártás, akár más terület. Így tehát egy állás Szeged eme szektorában az egyetemről frissen kikerült diplomás szakemberek számára is kedvező, gyakorlatilag folytatólagos lehetőség lehet. Az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek mutatják meg mintaszerű módon, hogy hogyan fonódhat össze a tudományos képzés és az ipari tevékenység a lehető legorganikusabban.

Szeged álláspalettája természetesen a felsoroltakon kívül is tartogat még lehetőségeket, ám az említett munkáltató olyannyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy mindenképpen érdemes velük kezdeni a lehetőségek listáját. Az elérhető munkák mennyiségéből is egyértelműen látszik, hogy egy állás Szeged városában a helyi lakosság mellett a környékbeliek számára is opció lehet, legyen az az ipari szektor, vagy más terület.

profession.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology