Kezdőlap Gazdaság Októberben az előző havinál kevésbé csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Októberben az előző havinál kevésbé csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Októberben az előző havi hét éves mélypontnál valamivel kevésbé csökkent a feldolgozóipar teljesítménye az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn közzétett eredménye alapján.

Októberben a végleges adatok szerint 45,9 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 45,7 pontról, ami hét éves mélypont volt. Az októberi BMI előzetes értéke a szeptemberivel megegyező 45,7 pont volt.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi.

Hirdetés

Az októberi felmérésben a legjobb teljesítményt a görög feldolgozóipar nyújtotta 53,5 pontos BMI-vel, ami így is négy havi mélypontnak számít. A francia feldolgozóipari BMI 50,7 pontra emelkedett, az írországi pedig szintén 50,7 ponton hat havi csúcsot ért el. A holland feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme 76 hónapja a leglassúbbnak bizonyult az októberi 50,3 pontos BMI alapján.

Olaszországban csökkent a teljesítmény, a BMI 47,7 ponton hét havi mélypontot ért el, a spanyol feldolgozóipari BMI 46,8 ponton 78 havi mélypontot ért el. Az előző havinál kisebb mértékben ugyan, de csökkent az osztrák és a német feldolgozóipar teljesítménye is októberben a 45,5 és 42,1 pontos BMI értékek tanúsága alapján.

Az euróövezeti feldolgozóipar októberi teljesítményének csökkenése elsősorban az osztrák és a német feldolgozóipar gyenge teljesítményére vezethető vissza. A német feldolgozóipar teljesítménye például már a tizedik hónapja csökkent, a BMI mutató 50 pont alatti értéke alapján. Munkahelyek pedig 2010 januárja óta a legnagyobb számban szűntek meg Németországban.

Összességében pedig az új megrendelések általában is csökkenő beérkezése, ezen belül is elsősorban az exportmegrendeléseké befolyásolta a mutatót. Csökkent emellett a lakossági fogyasztás is, a foglalkoztatás pedig 2013 eleje óta a legkevésbé javult.

Az európai feldolgozóipar teljesítménye októberben sem igazán távolodott el a hét éves mélypontról, ami azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben is nagy fékezőerőt fejt majd ki a bruttó hazai termék növekedésére – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A vizsgált adatok alapján az ipari termelés egy százalékot meghaladó negyedéves visszaesésére lehet számítani – tette hozzá.

A Markit közgazdásza szerint a feldolgozóipari termékek iránti bel- és külföldi keresletet elsősorban a Brexit kilátásaival és az amerikai külkereskedelmi politikával összefüggésbe hozható aggályok fogják vissza.

A feldolgozóipar elsősorban a költségek és a készletek csökkentésére összpontosítja figyelmét a beruházások visszafogása és az alkalmazottak számának mérséklése mellett – mutatott rá. A foglalkoztatás csökkentése különösen aggályos abból a szempontból, hogy hatása a lakossági fogyasztás visszaesésére is átgyűrűzhet.

MTI