Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Összegyűjtötték: íme, az üzleti életben hasznos AI eszközök

Képünk illusztráció!

A Technology magazin friss cikkében számba vette a jelenleg elérhető, az üzleti életben leghasznosabbnak bizonyuló, úgynevezett generatív AI (előzetesen megtanult információkból új teremtésére képes) eszközöket. Az általuk összeállított top 10-es listáról a legek legjeit vizsgáljuk meg, amelyek alkalmazása a kezdőktől a nagy múltú vállalkozásokig mindenki számára hasznos lehet.

Napjainkban a generatív AI (artificial intelligence = mesterséges intelligencia, MI) valamennyi iparágra gyakorolt hatása erősen érezhető. Kutatások támasztják alá, hogy az információs és számítástechnikai technológiák bevezetéséért, kezeléséért és használhatóságáért felelős vezetők többsége elismeri az AI technológiák alkalmazásának létjogosultságát.

Ezek az eszközök a személyes igényekre épülő marketingkampánytól a legkülönbözőbb gyártási folyamatok fejlesztéséig számos területen hatékonyan bevethetők. Az alábbiakat a Technology tízes listájáról válogattuk.

- Hirdetés -

Generative Design: gyorsítja a tervezést, a NASA is használja

Az Autodesk Generative Design eszköze az autóipartól az építészetig a legkülönbözőbb iparágakban képes gyorsítani a tervezési folyamatokon. A generatív szoftver ehhez a felhasználó által megadott paramétereket használja, mint például a munkaanyagok, a gyártási módok vagy a költséghatárok.

Érdekesség, hogy az eszközt maga a NASA is használja, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy költséghatékonyabbá tegye az űrkutatást.

DALL-E 2: parancssorból tényleges kép

Az OpenAI (amelybe dollármilliárdokat fektetett a Microsoft is) először 2021 januárjában mutatta be a DALL-E-t, ami természetes nyelvi parancsok segítségével tudott képeket alkotni. A DALL-E 2-re egy évet kellett várni, és ennek újdonsága, hogy már képes fogalmak, tulajdonságok és stílusok kombinációjára, valamint egy adott képből újat alkotni az eredeti bővítésével, alakításával.

Gondolva a lehetséges visszaélések megelőzésére, a szoftverben speciális technológiával blokkolták valós személyek arcvonásainak fotórealisztikus generálását.

ChatGPT: „emberi léptékű teljesítményre képes”

2020 nyarán az OpenAI bejelentette a GPT-3-at, az internet több billiós szókészletén alapuló nyelvi modellt. Az ezt követő ChatGPT 2022-es novemberi bemutatója óta töretlen az érdeklődés a generatív AI iránt, ami nem is csoda. Az eszköz ugyanis képes beszélgetés közbeni interakcióra, kérdések megválaszolására, saját hibáinak elismerésére, sőt, problémás kérések visszautasítására is.

Az idén megjelent GPT-4-ről az OpenAI nem kevesebbet állított, mint hogy bizonyos területeken „emberi léptékű teljesítményre képes”.

Vörös István, Newtechnology.hu

- Hirdetés -

NEW technology