Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Pályára álltak a NASA hurrikánfigyelő CubeSat műholdjai

- Hirdetés -

A Rocket Lab által gyártott eszközök a NASA új, TROPICS névre hallgató kis méretű műhold-konstellációjának részei, és „igazi életmentő potenciállal rendelkeznek” – állítja Peter Beck, a vállalat vezérigazgatója. Az Interesting Engineering szerint a Rocket Lab saját hordozórakétával, az Electronnal juttatta Föld körüli pályára a mini szatelliteket, mindössze egy évvel azután, hogy korábbi hasonló küldetésük kudarcba fulladt.

Az Electron hordozórakéta május 7-én este 9-kor kezdte meg a „Rocket like a Hurricane” névre keresztelt missziót, amikor a levegőbe emelkedett az új-zélandi Launch Complex 1-ről, és nagyjából 35 perccel a start után 550 kilométeres magasságban 32 fokos dőlésszögű pályára állította a két CubeSat műholdat.

Két hét múlva egy másik Electron rakéta további két TROPICS CubeSat-ot lő fel a NASA megrendelésére, majd a négy műholdból álló TROPICS – ha működőképes lesz – megkezdi a trópusi viharok nyomon követését. Az eszközök fedélzetébe épített mikrohullámú radiométerek hőmérséklet- és vízgőzprofilokat mérnek, illetve óránkénti frissítéseket szolgáltatnak hurrikánok kialakulásáról, valamint más időjárási rendszerekről.

„A konstelláció valódi életmentő potenciállal rendelkezik azáltal, hogy adatokat szolgáltat a viharok intenzitásáról, és előzetes figyelmeztetést ad a viharok útvonalán tartózkodóknak. Óriási megtiszteltetés, hogy a közelgő viharszezon előtt pontos pályára állíthattuk ezeket az űreszközöket” – mondta Beck. „Hálásak vagyunk a NASA csapatának, amiért ilyen kritikus küldetést bíztak ránk, és alig várjuk, hogy a második Electron indításával teljessé tegyük a konstellációt.”

Gábor János, Okosipar.hu

Érdemes elolvasni
NEW technology