Barion Pixel

Rio Tinto: az új, alacsony kibocsátással gyártott acélé a jövő!

Új létesítményt jelentett be Nyugat-Ausztráliában a Rio Tinto bányászati és fémipari vállalat. A beruházás célja egy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású vasgyártási eljárás hatékonyságának tesztelése, valamint egy kísérleti üzem kialakítása – közölte az ESG today.

A Rio Tinto 143 millió dollárt tervez a projektbe invesztálni, amitől azt is remélik, hogy hozzájárul a vállalat acél értéklánc szén-dioxid-mentesítéséhez. Az acélgyártás ugyanis világszerte az egyik legnagyobb kibocsátókét számontartott ágazat: az ebből származó összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás a fosszilis tüzelőanyagok globális felhasználásából származó közvetlen kibocsátás 7-9%-át teszi ki. Mivel a gyártók világszerte törekednek szállítási láncaik dekarbonizációjára, a fosszilis energia felhasználásával előállított acél iránti kereslet várhatóan jelentősen növekedni fog.

A Rio Tinto klímavédelmi törekvései között szerepel, hogy 2025-re 15, 2030-ra pedig 50 százalékkal szeretné csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a nettó nulla kibocsátás elérését pedig – jelenleg – 2050-re datálják.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az új, BioIron néven jegyzett alacsony szén-dioxid-kibocsátású vaskohászati eljárást a Rio Tinto acélipari dekarbonizációs csapata fejlesztette ki. Az eljárás lényege, hogy szén helyett nyers biomasszát és mikrohullámú energiát használ az acélgyártás során a Pilbara vasércének fémes vassá alakításához. Az eljárás során a vasérc finomságát nyers biomasszával, például mezőgazdasági hulladékkal ötvözik, majd a biomassza által kibocsátott gáz és a megújuló energiával működő, nagy hatékonyságú mikrohullámok kombinációjával hevítik, hogy fémes vasat kapjanak.

A Rio Tinto szerint a BioIron akár 95 százalékkal is mérsékelheti a szén-dioxid-kibocsátást a jelenleg elterjedt módszerhez képest. Az eljárás emellett legalább harmadával kevesebb villamos energiát használ fel, mint más, például hidrogént alkalmazó technológiák.

- Hirdetés -

A Rio Tinto szerint az új létesítmény berendezésének a gyártása még az idén elkezdődik, az üzembe helyezés pedig 2026-ban várható. „A világnak alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélra van szüksége a nettó nulla érték eléréséhez, és mi azon dolgozunk, hogy ez valósággá váljon. Ehhez a jelenleg elterjedtnél jobb módszereket dolgozunk ki az acél feldolgozására. A BioIron olyan innováció, amely jelentős szerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acél jövőjét illetően”, nyilatkozta Simon Trott, a Rio Tinto Iron Ore vezérigazgatója.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology