Barion Pixel

Szakmai díjakat nyertek a Knorr-Bremse fenntartható és jövőbe mutató projektjei

Jelentősen csökkent a vasúti fékrendszerek fejlesztésével, gyártásával és szervizelésével járó károsanyag-kibocsátás és környezetterhelés a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. telephelyein az elmúlt időszakban végrehajtott környezetvédelmi és hatékonyságnövelő beruházások nyomán. A vállalat több projektjét is elismerésben részesítette a szakmai a zsűri a „Greengage 2023” és az „Év Gyára Projektverseny 2023” díjátadóján.

A Greengage 2023-as pályázaton a környezetterhelést csökkentő beruházásokkal, az Év Gyára Projektverseny 2023 versenyen pedig hatékonyságnövelő, versenyképességet megőrző projektekkel lehetett pályázni, mindkét megmérettetést a Professional Publishing Hungary Media írta ki.

A Knorr-Bremse Budapest a felületkezelő részlegén olyan beruházást valósított meg, amely a termékek gyártását környezetkímélőbbé és hatékonyabbá tette. A festékkezelő rendszer modernizálásával 3 helyett több mint 30 színt tudnak egyszerre kezelni, ugyanakkor a központi vezérléssel egyszerűsödött a színváltás folyamata. Ennek időigénye a korábbi felére csökkent, így egy év alatt 300 ezerrel több alkatrészt festenek le az üzemben. Továbbá 70 százalékkal kevesebb hígítót használnak fel és ugyanennyivel csökkent a veszélyes hulladék mennyisége, valamint 60 százalékkal kevesebb festék válik hulladékká.  Ezek az eredmények mindkét versenyen sikert arattak: a Greengage, valamint az Év Gyára Projektverseny zsűrije egyaránt díjazta a projektet.

- Hirdetés -

Mindkét versenyen a legjobbak közé választották   a vállalatnál a fahulladék fenntarthatóbb kezelése érdekében bevezetett feldolgozó rendszer projektet is. Az úgynevezett zömösítő, aprító eljárásnak köszönhetően egységnyi területen több fahulladék tárolható, így az elszállítások száma, és ezzel a folyamat széndioxid-kibocsátása is 40 százalékkal csökkent a zömösítő alkalmazása előtti időszakhoz képest.

A személyszállító vonatokon alkalmazható automata vonó- és ütközőkészülék fejlesztése jelenleg a Knorr-Bremse egyik fő prioritása. Ezek a szerelvények kapcsolódásakor mechanikus, pneumatikus és elektronikus kapcsolatot hozhatnak létre, és jelentős innovációt jelentenek a ma még széles körben elterjedt, csavarkapcsos megoldás helyett. A digitalizáció felé mutató termékkel a vonatok pályaudvari rendezése gyorsabbá, egyszerűbbé válik, emellett az újítás az iparág automatizálásának egyik feltételét, a kocsik közti elektronikus kapcsolatot is megteremti. Az e téren elért eredményeket az Év Gyára Projektverseny zsűrije ismerte el.

A használt fékalkatrészek felújításával, szervizelésével foglalkozó Knorr-Bremse Szerviz Központ Budapest 2021-ben teljes rekonstrukción esett át. A 2,5 milliárd forintos beruházás keretében teljesen megújult az épület hőszigetelése, fűtési és világítástechnikai rendszere. Ennek hatásaként éves szinten 600 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Emellett új szolgáltatásokkal is bővült a portfolió: korábban csak hagyományos fékerőkifejtő elemeket, kompakt tárcsás fékegységeket, kormány- és relészelepeket, valamint légszárítókat újított fel a központ, a projekt hatásaként fékpanelek, kiegészítő fékpanelek, fékvezérlő modulok és komplett vasúti levegőellátó rendszerek felújítása, szervizelése is bekerült a portfolióba. A kompetenciabővüléssel a korábbinál több Knorr-Bremse gyárból érkező felújítást tud elvégezni, az óraszám 2,5-szeresére nőtt. A magyar vevőik részére is komplexebb és több szolgáltatást tud nyújtani a központ: ebben a szegmensben kétszeresére növekedett az óraszám. Ezt a teljesítményt az Év Gyára Projektversenyen szintén a legjobbak közé emelték.

Minden pályázatunkat elismerte a szakmai zsűri az Év Gyára Projektversenyen

„Kollégáink nap mint nap keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel még fenntarthatóbb módon működhetünk, örülök, hogy erőfeszítéseiket nemcsak a vállalatunk, hanem a szakma is elismeri. Munkájuk révén a Knorr-Bremse Budapest nemcsak a cégcsoporton belül tekinthető meghatározó tényezőnek. Büszke vagyok rá, hogy fejlesztéseink erős szakmai mezőnyben vívtak ki elismerést” – mondta Veres László, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta: a Knorr-Bremse küldetése, hogy a teljes iparág számára meghatározó, értékteremtő tevékenységet folytasson.

Knorr-Bremse

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology