Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

TECHference: a fémmegmunkálással szimbiózisban lesz hatékony a 3D nyomtatás

A 2022-es TECHference Ipari konferencia és kiállításon bemutatkozó cégek közül a FreeDee Kft. technológiai vezetőjével beszélgettünk a 3D nyomtatás fejlődéséről, jelenéről és kirajzolódó jövőképéről. Szabó Pétertől megtudtuk, hogy a hazánkban meghatározó, 3D nyomtatással foglalkozó FreeDee nem sokkal a konferencia előtt ünnepelte tízéves fennállásának jubileumát, ami remek apropóként szolgált múltidézésre és az elkövetkező évtized lehetséges vívmányainak latolgatására.

„Izgalmas évek állnak mögöttünk, mert együtt fejlődtünk magával a technológiával”, mondta kérdésünkre a vezető, felidézve, hogy a 3D nyomtatás megjelenésekor még annak háztartási használatát is vizionálták. „Aztán ez a lufi kipukkadt, és kevésbé bulváros, de sokkal komolyabb implementációja indult meg a 3D nyomtatásnak: az ipari termelés, gyártás. Kellett 5-10 év ahhoz, hogy ez a technológia megtalálja a helyét a gyártási folyamatokban, ahol a legnagyobb hozzáadott értéket tudja megteremteni, ami egyértelműen a gyártás támogatása. Ma már olyan ipari műanyagok, kompozitok, fémek készíthetők 3D nyomtatással, amit korábban is használtak, csak más technológiával, vagy jóval drágábban állították elő azokat”, mondja Szabó Péter.

Kérdésként merült fel, hogy mikor váltja ki – ha egyáltalán kiváltja – a hagyományos fémmegmunkálást a 3D nyomtatás? „Nem fogja kiváltani, de szimbiózisban hatékonyan kiegészítik majd egymást”, hangzott a határozott válasz. „Olyan szigorú tűréseket és visszaállási pontosságot egy fémnyomtatási technológia soha nem fog hozni, mint egy soktengelyes professzionális megmunkálóközpont vagy akár a tömbszikra-forgácsolás, de olyan megoldásokra képes lehet, amelyekre a hagyományos anyagleválasztáson alapuló technológiák nem. A kettő kombinációja olyan hozzáadott értéket teremthet, ami eddig nem látott módon biztosíthat előnyt az ezt használók számára.

- Hirdetés -

Tehát ha 3D nyomtatásra áttervezve készítünk korábban precíziós öntéssel készült előgyártmányokat, akkor azokat a szükséges helyeken megmunkálva sokkal bonyolultabb alkatrészeket tudunk sokkal rövidebb idő alatt és ily módon alacsonyabb költséggel előállítani. A jövő tehát a kettő kombinációjában rejlik – egyesített erőkkel egészen fantasztikus dolgokat tudnak majd csinálni”, tekintett a jövőbe a 2022-es TECHference-en Szabó Péter.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az idei rendezvény november 23-24-én lesz az inárcsi Flow Hotel****-ben. Jegyek Early Bird kedvezménnyel október 31-ig elérhetők. Kövesd a konferencia híreit és folyamatosan bővülő programját a TECHference.hu-n, illetve a rendezvény LinkedIn oldalán!

REGISZTRÁCIÓ

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology