Barion Pixel

Tévedhetetlen röntgen technológia

A vállalatoknak fontos a termékek ellenőrzése, hiszen ezáltal küszöbölhetik ki a gyártási hibákat a megfelelő minőségbiztosítást érdekében – magyarázza Huszár Levente, a ZEISS alkalmazástechnikai mérnöke. Ehhez kettő röntgennel működő gépünk is rendelkezésre áll mérőszobánkban. Egy CT, amivel pontos méréseket tudunk végezni és egy ipari röntgengép, amellyel megvizsgálhatjuk az alkatrészeket.

Óriási problémát jelent, hogy a cégek nagy része roncsolásos eljárással teszteli a termékeit. Ez azt jelenti, hogy kettéfűrészelik a vizsgálni kívánt alkatrészt – ami már önmagában hibás lépés, hiszen deformálja az alakját. Ezzel szemben a CT- vagy röntgengépek használatakor a termék nem módosul, hiszen anélkül nézzük meg az alkatrész geometriáját, hogy szétszednénk. Ezért is hívják roncsolásmentes vizsgálatnak. Ráadásul precízebb eredményt kapunk, az apróbb részletekre is fény derül, például, hogy hol szivárog egy tömítés.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mit hogyan érdemes mérni?

A BOSELLO géppel azt vizsgálhatjuk, hogy az alkatrészben található-e valamilyen hiba (illeszkedés, repedés, légzárvány stb.). Röntgensugárral olyan anyagok vizsgálatát végzi el a berendezés, mint például könnyűfémek, vagy kisebb falvastagságú acél termékek. Ebben az esetben egy kétdimenziós képet kapunk, amelyen szemmel látható az esetleges hiba, a mesterdarabbal való összevetést követően. Ezzel szemben a ZEISS METROTOM műanyagipari alkatrészek és könnyűfém termékek mérésére ideális választás. A mérés során 360°-ban megforgatjuk az alkatrészt, közben rengeteg kétdimenziós kép készül – nagyjából 2000 –, amelyekből a mérőgép szoftvere (METROTOM OS) létrehozza a háromdimenziós pontfelhőt, melynek a pontossága ideális esetben akár 4,5 mikron is lehet. Ez azt jelenti, hogy egy hajszál vastagságánál is pontosabban mér. Ennek előnye, hogy így képet kapunk az olyan alkatrészről is, amelyhez nem férünk hozzá taktilis, „tapintós” méréssel.

- Hirdetés -

Leggyakrabban a műanyagipar, a könnyűfém öntödék és az autóipar szereplői keresnek meg minket a bérmérés szolgáltatásunkkal kapcsolatban. Több helyen használják, például kávékapszulák tömörségének, zártságának megállapítására (ezzel a minőséget ellenőrzik), hungarocell szemcsesűrűség vizsgálatára, illetve a palackok kupakzárásának minőségellenőrzésére.

Ezen felül itthon az ELTE megbízásából végeztünk egy nagyon érdekes kutatást. A kihaltnak hitt csíkos szöcskeegér nevű faj koponyáját mértük meg, és vetették össze az ELTE kutatói más fajokkal, ami körülbelül 60 darab mintát jelentett. Erre azért volt szükség, mert a szöcskeegér koponyája nem változott hosszú ideje. Az agykoponya csontjainak formája és alakja alapján következtethettek az egyes agyterületek fejlettségére, a teljes agy méretére, térfogatára is. A külső felületen az izmok tapadási helyéről és annak méretéről az egerek eltérő táplálékáról gyűjthettek információkat, de hasonlóképpen a fogak is informatívak. Biztosak vagyunk benne, hogy sok más lehetséges alkalmazási területről nem is tudunk.

A láthatatlan láthatóvá válik

A vizsgált alkatrészek nagyobb hányada fröccsöntött technológiával készül – ismerteti Levente. Azt megakadályozni nem lehet, hogy a gyártási folyamat során ne maradjon levegő, azaz légzárvány a tárgyban. Célszerű ezek méretét és darabszámát minimalizálni, nem teherviselő helyeken dermedni hagyni. Ekkor merül fel a CT-gép fontossága, ugyanis az megmutatja, hol találhatók a kritikus pontok, ezek mekkorák, így a gyártó információt kap arról, hogy az egyes fröccsöntési paraméterek változtatása milyen hatással volt a termékre, és immár jól működő komponenseket tud készíteni. Továbbá hatalmas előnye ezeknek a gépeknek, hogy egyszerre több különböző alkatrészt is vizsgálhat, ami arányait tekintve gyorsaságot és költséghatékonyságot eredményez.

A ZEISS budaörsi mérőszobáján meglévő gépeiken van lehetőség bemutatókra. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a ZEISS széles portfóliójának és szoros globális együttműködésének köszönhetően tulajdonképpen minden típusú röntgen és egyéb mérésre is megoldást kínálnak.

Némethi Botond/NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology