Kezdőlap Karrier Trendek a diákmunka területén

Trendek a diákmunka területén

Hirdetés

A diákmunka vállalása általában az anyagi függetlenség, a szakmai fejlődés jegyében történik. Az iskolaszövetkezetek számos lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára, de nézzünk néhány adatot arról, hogyan értékeli Tokai Norbert, az Oxi-Job Iskolaszövetkezet vezetője a piac helyzetét, trendjeit. 

A diákmunka népszerűnek mondható a hallgatók körében. Az Oxijob-nál milyen trendeket figyeltek meg munkavállalás területén az elmúlt 3 évben, illetve, hogy értékeled az idei évet?

A trendnek megfelelően inkább a szellemi munkát részesítik előnyben a diákok a fizikaival szemben, de ez általánosságnak tekinthető. Ezt jól szemlélteti az is, hogy évről évre egyre többen keresik ezt a munkaformát. Másrészt – talán nem meglepő érdekesség – a nyár folyamán nagyon sok középiskolás kapcsolódik be a rendszerünkbe, majd szeptemberben ők ki is kerülnek az iskola kezdéssel párhuzamosan. A 2019-es évet alapvetően sikeresnek tekintjük az előzőkhöz képest, hiszen idén is tudtunk fejlődni, létszámot és a bevételt tekintve egyaránt.

Mi a tapasztalatod, a vidéki cégek mennyire nyitottak a hallgatók befogadására?

A vidéki cégek számára is rendkívül fontos a diákok alkalmazása, és talán rá is vannak kényszerülve, mert ott sincs állandó stabil munkaerő, mint ahogy máshol sem az országban. Így ez egy hiánypótló foglalkoztatási formának mondható. Alapvetően nyitottaknak és befogadóknak érezzük a vidéki cégeket is, ezt bizonyítja, hogy egyre több hallgatót tudunk sikeresen elhelyezni partnereinknél.

Hirdetés

Az iskolaszövetkezetek oldalait böngészve rengeteg munkalehetőséget találunk. Jelen pillanatban hogy áll a piac, van elég munkalehetőség? A munkaerőhiány fellendítette ezt a szegmenset is?

Nálunk jelen esetben a munkalehetőségekben túlkínálatot láthatunk – széles paletta áll rendelkezésre minden érdeklődő számára –, ezért a adott diák kedvére és lehetőség szerint válogathat. Az iskolaszövetkezetek részéről pedig jól látható a versengés a diákokért, hogy náluk találják meg a legjobb áron a legjobb állást.

Figyelembe veszik a nálatok foglalkoztatott hallgatók, hogy a képzésüknek megfelelő munkalehetőséget válasszanak?

Mindig fontos szempontot képez a szakirány kiválasztása. Ennek megfelelően igyekeznek olyan terület felé orientálódni, ami a saját irányultságuknak megfelelő – persze, ha van rá lehetőség. De általában a diákmunkát rövid távon végzik, kipróbálják magukat egy-egy szakmában a hallgatók, viszont ez sem törvényszerű. Az utóbbi években egyre inkább jelennek meg a hosszú távú állásajánlatot, amelyek akár több szemeszteren keresztül is lekötik a hallgatókat.

Némethi Botond, NEW technology magazin