Kezdőlap Innováció Újdonság az orvosi eszközparkban

Újdonság az orvosi eszközparkban

Fotók: Neubauer Judit
Hirdetés

Az IND.E Kft. 2001-ben indult, és azóta az ipari automatizálás szinte minden területén kiszolgálják ügyfeleik igényeit. Főként az autóipar résztvevői számára szállítanak célgépeket, szoftvereket, szerelőeszközöket.

„Mi egy szatellit cég vagyunk, követjük a multinacionális vállalatok igényeit, eddig rájuk épült a tevékenységünk 90%-a.” – jellemezte cégüket Varga Sándor ügyvezető.

Az autóiparban már számos alkalommal bizonyították, hogy professzionális megoldásaikkal optimális konstrukciókat nyújtanak a megrendelőik részére. Egy új területen, az orvosi eszköz gyártásban való megjelenés presztízskérdés volt a cég életében, az ötlet pedig, amelyet megvalósítottak, briliáns megoldás.

Óriási az igény a modernizációra

Magyarországon szinte minden szektorban megfigyelhető az innováció – az elektronikában, a mechanikában, a gyártástechnikában; ezzel szemben jól látható a kontraszt az orvosi eszközpark terén, amely még sok helyen fejlesztésre szorul.

Precízebb, biztosabb és gyorsabb

Korábban is előfordult már, hogy az IND.E Kft.-t műtéti segédeszközök gyártásának igényével keresték meg, mivel a versenytársainál jobb minőséget költséghatékonyabban tudott előállítani. Az orvosi eszközpark fejlődésnek indult az utóbbi időben, annak az operátori segédeszköznek köszönhetően, amelyet az IND.E Kft. gyárt, a combtörések operációja sokkal hatékonyabbá válik. Alkalmazásával precízebb eredmény érhető el, illetve csökken a műtét időtartama. Mindemellett a beavatkozást végző orvos és a beteg sem részesül akkora sugárterhelésben, mint régebben.

A hagyományos beavatkozás problémája

Jelenleg a combtörések rögzítésekor alkalmazott eljárás során több problémával is találkozhatunk. A beavatkozás egy hosszadalmas és bonyolult procedúra, mivel a csavaroknak a furatokba illesztését röntgenes képerősítő segítségével végzik, ami kevésbé megbízható célzást tesz csak lehetővé. Mindeközben a páciens és az orvos (valamint kis mértékben a műtő személyzete) is sugárterhelés alatt áll. A célzás bizonytalan jellegéből adódóan pedig szögeltérés alakulhat ki a fúrt csatorna és a velőűrszegben található nyílás között.

Az új eszköz működése
Hirdetés

A könnyen kezelhető eszközzel a műtétet végző orvos precíz, gyors és pontos beavatkozást végezhet. A készülék a célzási folyamatból kiiktatja és csak a végső ellenőrzéshez használja a röntgen technológiát.  A frissen fejlesztett szerkezet egyik elemét a felső csavarok beépítése után, a bevezető keret megfelelő pontjaira illesztik, amelyek a bázispontokat képezik. A felszerelés nem igényel egyéb eszközt, illetve hosszadalmas beállítást, igazítást. A készülék agresszív környezetben is ellenálló anyagokból készült: alumínium, kevlár, IGUS gyártmányú iglidur. Az operatőr a műtét megfelelő szakaszában felszereli a célzó készüléket és a berendezés részeként szállított kijelzőn visszacsatolva látja a korrigálandó irányt. A berendezés állító gombjaival a mechanikát a megfelelő pozícióba állítja. Az optimális állapotban a célzó berendezésen lévő furaton keresztül elvégezheti a szükséges fúrási beavatkozást.

Némethi Botond, NEW technology