Barion Pixel

Vízen lebegő szélerőműpark készül a Kanári-szigeteken

Egy prototípust már telepített is a spanyol startup. Működik, úgyhogy határozottan van benne fantázia: végre a tengeri szeleket is be lehetne fogni energiatermelésre, ráadásul sosem látott hatékonysággal, mert szárazföldi vagy tengerfenékhez rögzített rokonaival ellentétben ezen a szerkezeten a változó szélirány sem tud kifogni, lévén bármikor átmozgatható.

A barcelonai X1 Wind minden eddiginél fenntarthatóbb szélerőművet építhet ki a tengerpartok mentén – írja riportjában a The Engineer. A projekt sosem volt aktuálisabb, hiszen az energiaválság miatt a fél világ azt kutatja, hogy milyen természeti adottságot lehetne a zéró emissziós célok és a még intenzívebb energiatermelés szolgálatába állítani.

A cég koncepcióját az Európai Unió is támogatja (négymillió euróval, vagyis kb. 1,6 milliárd forinttal), az ún. PivotBuoy Projekt keretében. Ebből finanszírozva sikerült összehozni először egy teljesen működőképes úszó prototípus telepítését, majd létező kábelhálózatra kötését. Jorge Casanovas, az X1 Wind műveleti igazgatója közleményben bejelentette: hatalmas lépéssel kerültek közelebb a villamosenergia-termelés új formájának, az ún. PLOCAN okoshálózatnak a megvalósításához.

- Hirdetés -

 „Nagyon hálásak vagyunk azoknak a partnereknek és beszállítóknak, akik meghatározó szerepet játszottak az utolsó installációs fázis végrehajtásában, és úttörő kikötési, csatlakozási, illetve telepítési megoldást fejlesztettek ki az X30 prototípusunkhoz! A sikeres kihelyezést követően megkezdjük a platform valós idejű monitorozását a saját fejlesztésű SCADA rendszerünk integrált érzékelőivel.”

Az X30 prototípus egyszerűsített installációs tulajdonságokkal bír: egyik „lába” könnyű és stabil úszóban végződik, és e körül forgatva egy egyszerű művelettel mindig a megfelelő széliránnyal szembe fordítja saját magát – teljesen automatikusan. Ezzel egyrészt teljes hatékonyságot ér el egy olyan környezetben, ami bővelkedik kihasználatlan energiaforrásban, másrészt minimálisra csökkenti az üzemeltetés munkaerőigényét.

A szerkezetet akár kisméretű hajóval is a helyére lehet vontatni, vagyis nincs szükség hatalmas rakodóra vagy daruzásra, sőt, a rögzítéséhez szükségtelen alapot fúrni a tengerfenékbe, hiszen egyszerű súlyok leeresztésével telepíthető, így végképp nem hagy semmilyen ökológiai lábnyomot. És ha ettől még hatékonyabb lehet, miért ne gondolták volna újra a turbinát is? A hagyományos szélerőművekkel ellentétben az X30 forgó lapátjai elhajlíthatók a szerkezet tengelyétől, így olyan, mintha megnyújtaná eleve könnyebb, ezáltal még több energiát termelő „karjait”.

Az X1 Wind skálázható technológiája alkalmas arra, hogy egyenként 15 megawattos egységeket telepítsenek belőle, akár mélytengeri vízfelületekre (a prototípus jelenleg 50 méteres mélység felett stabilan lebeg). A cég igyekszik minél több adatot kinyerni a most zajló és 2023 márciusáig tartó tesztelés során, hogy kijavítsanak minden hibát, és sikerrel induljanak Spanyolországban már hivatalosan bejelentett, de más államokban is közelgő energiatendereken.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology