Barion Pixel

Légköri szén-dioxidot vásárol nagy tételben az Amazon

Az amerikai cégóriás először köt ehhez hasonló üzletet, de hosszútávra és sajátos konstrukcióban gondolkodik. Egész konkrétan 10 év alatt 250 ezer tonna karbonkibocsátás levegőből történő kivonását vásárolja meg azzal, hogy befektet a CarbonCapture Inc. vállalatba.

Az Amazon saját blogjában jelentette be a tranzakciót, ami lényegében szén-dioxid-eltávolítási kreditek megvételéről szól: a vállalat ezzel szeretné gyorsítani az ún. közvetlen levegőleválasztó (DAC) rendszerek fejlesztését. A lépés egyébként összhangban van az Amazon klímavédelmi tervével; mint ismert, korábban azt ígérte, hogy 2040-re eléri a nettó zéró karbonkibocsátást.

Azzal, hogy az Amazon tíz év alatt 250 ezer tonna szén-dioxid-elvonást vásárol a STRATOS-tól, az 1PointFive nevű vállalat első DAC-üzemétől, a világ legnagyobb DAC-technológiai telepítését támogatja.

- Hirdetés -

Mivel a DAC technológia lehetővé teszi a CO2-kibocsátás közvetlen elnyelését a légkörből, sokan az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik potenciális fegyvereként tekintenek rá. Lehetőséget ad például arra, hogy redukálja az olyan nehezen csökkenthető iparági emissziót, ami például a légi közlekedésből származik.

A DAC-rendszerek általában nagy ventilátorokat vagy légkollektorokat használnak a légköri levegő beszívására. A levegőt egy olyan szorbensen vagy kémiai oldaton vezetik át, ami megköti a szén-dioxid-molekulákat és elválasztja őket a levegőmolekuláktól. Ezután a szorbensből vagy a kémiai oldatból eltávolítják a CO2-t, amit geológiai formációkban (pl. sós víztartó rétegekben, kimerült olaj- és gáztározókban stb.) helyeznek el, esetleg vegyi vagy építőanyagok és szintetikus üzemanyagok gyártására használnak fel.

Bármilyen ígéretesek is, a DAC-eljárások jelenleg meglehetősen drága és energiaigényes technológiával működnek, ami akadályozza az elterjedésüket. Fontos kutatási és fejlesztési kihívás tehát a költségek és az energiaigények leszorítása, amit az Amazon és új partnere, a CarbonCapture közösen kíván elérni.

Gábor János, NEW technology

NEW technology